Site icon Glasul.info

Privatizarea sănătății în viziunea PNL trebuie să fie o afacere de “famiglie”, cu îndestularea firmelor de partid?

Presa din România a răbufnit după ce s-a descoperit conflictul evident de interese dintre ceea ce declară actualul Ministru al Sănătății, Victor Costache, și ceea ce se întâmplă cu adevărat “pe teren”.

“Curat conflict de interese! Ministrul Sănătății lucrează pentru spitalele private. Prietenii știu de ce.La trei zile după ce a devenit ministru al Sănătății, Victor Costache a semnat un contract de muncă cu Spitalul Polisano, mai exact pe 7 noiembrie 2019. Cazul este unul clar și poate fi încadrat fără probleme la conflict de interese.Amintim faptul că actualul ministru este un apropiat al familiei Iohannis, dar și bun prieten cu vice-premierul Raluca Turcan.”, scrie ancheteonline.ro

Îngrijorare cu privire la privatizarea sistemului de sănătate din România manifestă și politicienii din opoziție:

„Privatizarea sănătăţii în viziunea PNL înseamnă îngrădirea accesului cetăţenilor la serviciile medicale de stat. Îmi exprim dezaprobarea totală faţă de intenţia de privatizare a Sănătăţii pregătită de guvernul liberal printr-o ordonanţă de urgenţă.”, susține deputatul social democrat Georgeta-Carmen Holban

“În mod cu totul discriminatoriu, PNL vrea să transforme programele naţionale de sănătate publică într-o afacere de partid prin acordarea accesului egal la bugetul destinat Sănătăţii. Astfel, se vor reduce exponenţial şansele pacienţilor de a fi trataţi gratuit în unităţile medicale de stat, aceştia fiind practic obligaţi să achite prestaţiile medicale în sistemul privat. Acest fapt este inacceptabil în opinia mea, deoarece accesul la sănătate este garantat pentru toţi cetăţenii prin Constituţie, iar punerea în aplicare a acestei idei ar favoriza în mod evident oamenii cu venituri mari.

Demersul guvernului PNL este un afront la adresa tuturor românilor, mai ales a celor care trăiesc la limita supravieţuirii.Proiectul respectiv se traduce prin a lua bani de la pacienţii care nu îşi permit tratamentul medical contra-cost şi a-i transfera către oamenii cu dare de mână, care îşi pot permite oricum tratamente în clinici private, în sistemul de co-plată, respectiv peste suma asigurată de stat.

În consecinţă, numărul bolnavilor care vor putea fi tratat gratuit la stat va scădea considerabil, iar aceştia vor fi obligaţi să se trateze contra-cost.Liberalii doresc astfel să efectueze privatizarea mascată a programelor de sănătate publică şi a celor de urgenţă, fapt ce contravine dreptului la Sănătate garantat de Constituţie pentru toţi cetăţenii.

Le transmit celor din guvern că sănătatea este un drept, nu un bun comercial care se obţine doar contra-cost.Ca membru în Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor nu voi accepta ca bugetul destinat tratamentelor mai costisitoare şi a celor de urgenţă să se împartă între spitalele de stat şi cele private, aşa cum guvernul intenţionează prin aşa-numita privatizare a programelor naţionale de sănătate.

În consecinţă, nu sunt de acord şi nu voi vota legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Legii privind reforma în sănătate, deoarece accesul unitar a furnizorilor publici şi privaţi la programele naţionale de sănătate bugetate de stat va avea ca efect îngrădirea intereselor pacienţilor şi favorizarea celor bogaţi în detrimentul celor săraci. “, se arată în declarația de presă a deputatului Georgeta-Carmen Holban

Exit mobile version