Categories: Societate

Tudor Gheorghe: „Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică”

Duminică, 2 februarie 2020, Tudor Gheorghe a fost invitatul lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Subiectul principal discutat a fost legat de ultimele atacuri ale progresiștilor precum Tismăneanu, Andrei Caramitru, Daniel Funeriu, Baconschi și alții din așa numita tabără progresistă, împotriva artistului român Tudor Gheorghe.

Tudor Gheorghe a vorbit despre acest fenomen al invaziei marxismului cultural în viața socială, culturală și politică a României, despre felul cum cei din tabăra progresistă atacă valori identitare și culturale românești precum Mihai Eminescu și multe alte personalități ale culturii românești, despre felul cum atacă în esența ei chiar limba română, încurajând în special tinerele generații să folosească excesiv împrumuturi din limbi străine.

„Cum își permit? Pe Eminescu l-au făcut zob… Că l-au băgat în dulap, ca să terminăm cu monstrul ăsta care ne trage evoluția în jos, Mihai Eminescu. Au scris și despre ăsta. Ce să le spui? Dă-le doamne minte să înțeleagă drumul firesc al vieții!

Limba e un fenomen social. Ea se îmbogățește, și e normal să fie așa. Dispar cuvinte care nu-și mai găsesc rostul. Ce rost mai au acum de pildă elementele carului: pe cine mai interesează azi ce înseamnă obadă, potângul… Au apărut însă cuvinte noi. Așa cum la ora actuală în lumea digitalizării, în lumea computerelor, IT-ul, sunt cuvinte pe care nu le are limba română. Și e normal să le ia, să le folosească. Și-atunci limba se îmbogățește.

Mă deranjează excesul de cuvinte din altă parte în limba română. Am făcut un spectacol care se numea lecția. Pledoarie pentru păstrarea limbii române. Plecând de la primele manifestări in limba română, de la Văcărești, de la Conachi, de la Varlaam, de la Miron Costin, și până a ajuns la domnul Eminescu, care a ajuns de-a dus limba și a cristalizat-o și a lăsat-o acolo la cel mai înalt nivel.

Au trecut ani mulți și buni în care oameni s-au zbătut să păstreze limba română. Și acum venim noi… și-o distrugem. O murdărim. Băgăm cuvinte care n-au logică, care n-au sens. Nu mai avem frizeri, avem hair stiliști, nu mai avem bucătari, avem doar chefi, mai rău am văzut azi un afiș cu „repair shoes”, adică nici cizmari…”, a spus Tudor Gheorghe la Sinteza Zilei

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

11 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

17 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago