Site icon Glasul.info

Povestea masacrului horthyst de la Mănăstirea Bixad – documente cutremurătoare, cruzime antiromânească fără margini

Despre atrocitățile antiromânești înfăptuite de către horthyști în anul 1940 la Mănăstirea Bixad am aflat dintr-o pură întâmplare, în timpul unui pelerinaj efectuat în Maramureș în februarie a.c., când starețul mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bicsad, jud. Satu Mare, arhim. dr. Emanuil Rus, ne-a prezentat un scurt istoric al acestui așezământ monahal.

Prin amabilitatea arhim. dr. Emanuil Rus, ni s-a acordat acces la niște informații, la niște documente cutremurătoare din arhivele statului, atât din arhivele naționale, note informative de la la Serviciul Special de Informații, cât și informații secrete din fonduri de documente cu regim special, la care foarte puțină lume ar fi putut avea acces.

Citiți și: Bixad: încă un masacru împotriva populației românești din Transilvania, despre care nu se știa la nivel național

Mănăstirea "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" Bicsad, jud. Satu Mare
Mănăstirea “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bicsad, jud. Satu Mare

Redăm câteva fragmente din notele informative arhivate de Serviciul Special de Informații în Dosarul Nr. 37/1940 (vol I, 216 file):

Bixad: încă un masacru împotriva populației românești din Transilvania, despre care nu se știa la nivel național
Bixad: încă un masacru împotriva populației românești din Transilvania, despre care nu se știa la nivel național

“Mănăstirea Bicsad (n.r. Bixad) de lângă Satu Mare, a fost atacată în miez de noapte, de către un grup de tineri din organizația “Levente”, care a maltratat 14 călugări și a devastat Mănăstirea.

Câțiva țărani refugiați la Mănăstire pentru a scăpa de teroare, au fost măcelăriți. Tinerii levenți aveau la ei un manual de cruzimi ridicat la rangul de catechism, în care membrii organizației sunt îndemnați să stârpească națiunea valahă, să nimicească orice urmă a seminției blestemate și să spintece chiar pântecele femeilor care poartă în ele pui de valah.”, (sursa: “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”, 2017)

Exit mobile version