Pe 20 martie a.c., în timpul întâlnirii avute la Cluj-Napoca cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în stilul caracteristic al plânsului de lebădă UDMR-ist, Kelemen Hunor solicita ca frontiera comună dintre Ungaria și România să rămână deschisă pentru că mai “multe persoane care locuiesc pe ambele părți ale frontierei fac zilnic naveta între cele două țări”, “în interesul mijloacelor de trai al acestora”.
Și pofta lui Kelemen n-a întârziat să fie satisfăcută în timpul cel mai scurt cu putință în România:
“Veste bună: Ungaria şi România vor redeschide frontiera comună pentru navetişti”, scrie napocanews.ro
O altă publicație, din județul Satu Mare, redă mai pe larg cum a decurs această inițiativă a liderului UDMR de a debloca trecerea pentru cei care își doreau ca naveta transfrontalieră să fie în continuare posibilă, deși la data de 20 martie 2020, în România erau interzise evenimentele publice, iar Kelemen Hunor s-a întâlnit totuși în cadrul unei întâlniri publice cu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, la Cluj-Napoca:
“Consiliul Județean Satu Mare anunță că trecerea graniței româno-maghiare va fi din nou liberă pentru naveta transfrontalieră. Persoanele cu domiciliul aflat în raza de 30 de kilometri a graniței, vor avea posibilitatea de a trece frontiera în scop profesional. Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a avut azi o convorbire pe această temă cu omologul său, Bogdan Aurescu. Detaliile privind implementarea acestei decizii, respectiv stabilirea punctelor de frontieră care vor putea fi utilizate în acest scop, urmează să fie dezbătute, în cel mai scurt timp posibil, de cei doi șefi de poliție.
Pe pagina președintelui CJ, Pataki Csaba, se specifică faptul că vineri, 20 martie, la Cluj-Napoca, a avut loc o întrevedere între Szijjártó Péter, Ministerul Afacerilor Externe al Guvernului Maghiar și Kelemen Hunor, președintele UDMR, unul dintre subiectele principale fiind situația lucrătorilor transfrontalieri. Ministrul de Externe al Ungariei a semnalat lui Kelemen Hunor că guvernul maghiar este conștient de gravitatea situației și sunt deschiși pentru găsirea unei soluții optime, în prezent, fiind în așteptarea unui pas oficial din partea guvernului român. Interveția UDMR s-a dovedit, astfel, eficientă.”, scrie Buletin de Carei
Confruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Leave a Comment