Categories: CoruptieUSR

Văzând derapajele guvernului liberal, USR-iștii cer majorarea pedepsei pentru corupție pe perioada stării de urgenţă

Văzând derapajele guvernului liberal, USR-iștii cer majorarea pedepsei pentru corupție pe perioada stării de urgenţă: un interesant și în același timp util proiect legislativ, mai ales acum privind abuzurile și dezmățul guvernamental din partea PNL (n.r. vezi Dezmăț guvernamental: Orban dă 12 milioane de euro pe măști de la o firmă ce vinde alcool și tutun într-un sat din Giurgiu) vine din partea unui deputat USR, Silviu Dehelean.

Acesta, deputat USR de Bihor, a depus un proiect de lege care aspreşte pedepsele pentru faptele de corupţie comise pe perioada unei stării de urgenţă, stare care este în vigoare ca urmare a epidemiei de COVID-19. 

Proiectul prevede majorarea pedepsei cu o pătrime pentru următoarele fapte: luare de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, delapidarea, abuzul în serviciu, neglijenţă în serviciu, uzurparea funcţiei, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, deturnarea de fonduri şi pentru infracţiunile săvârşite cu intenţie prevăzute de legea 78/2000.  

Silviu Dehelean consideră că în situaţii excepţionale se impun măsuri excepţionale, nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru funcţionari statului care profită de flexibilitatea regulilor şi fură din banii puţini ai statului, destinaţi măsurilor de oprire a răspândirii virusului şi tratării celor infectaţi. Deputatul USR Silviu Dehelean completează, astfel, legea pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi consideră că situaţia de criză reprezintă o circumstanţă agravantă pentru actele de corupţie.  

„Climatul de incertitudine şi dezordinea specific acestor perioade fac ca vigilenţa cetăţenilor să scadă şi să crească riscul ca unii actori cu funcţii de putere în stat să folosească, în interes propriu, acest context excepţional. Garanţiile împotriva abuzurilor trebuie întărite, pentru a nu se ajunge în situaţia ca unele persoane care săvârşesc fapte penale de corupţiei sau de serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale, deşi faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potenţial dramatic care au impus declararea stării de asediu sau a stării de urgenţă”, a declarat deputatul USR, Silviu Dehelean.

Deputatul USR, Silviu Dehelean, cere adoptarea de urgenţă a acestui proiect de lege în comisiile de specialitate şi în plenul celor două Camere ale Parlamentului.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

24 de ore ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o zi ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

3 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

4 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

4 zile ago