La 8 mai 1892 (n.r. 26 aprilie s.v.), în numărul 93 al ziarului Gazeta Transilvaniei apărea la Brașov publicat un fragment din “Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, opera atât de îndrăgită a scriitorului de pe plaiurile Humuleștiului, cel care ne-a încântat multora dintre noi copilăria cu niște lecturi greu de lăsat din mână.
Stilul său aparte de a scrie și de a putea ajunge la sufletul copiilor, a făcut ca opera sa să constituie o lectură nu doar suportabilă pentru mulți dintre tinerii învățăcei, ci ba chiar una de apreciat de către mulți dintre cei care au urmat școala gimnazială.
În “foiletonul” Gazeta Transilvaniei, așa cum își autointitulau jurnaliștii români din Ardeal publicația, la 8 mai 1892 apare un fragment din Amintiri din copilărie, de Ion Creangă, scris după ortografia vremii: “Amintiri din copilaria”, de Ioanu Creangă.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
O postare a premierului maghiar de acum câteva zile arăta o hartă a unei Ungarii cu Transilvania, Slovacia și Croaţia în componența sa. Premierul Vikor Orban nu este la prima sa …,,gafă,, de acest gen. Să fie vorba despre faptul că a rămas ancorat în perioada dualismului austro-ungar? Ungaria este […]