libris.ro

Viktor Orban a rămas ancorat în perioada dualismului austro-ungar. Transilvania pământ românesc

O postare a premierului maghiar de acum câteva zile arăta o hartă a unei  Ungarii cu Transilvania, Slovacia și Croaţia în componența sa. Premierul Vikor Orban nu este la prima sa …,,gafă,,  de acest gen.  Să fie vorba despre faptul că a rămas ancorat în perioada dualismului austro-ungar?

Ungaria este singura țară din Europa care are înalți demnitari ce provoacă statele vecine prezentând granițe din perioada imperiului  austro-ungar și niciodată din perioada în care  era pașalîc turcesc…În 1526 a avut loc celebra bătălie de la Mohacs, în care forțele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori și de regele Ludovic al II-lea (în vârstă de 20 de ani), au fost nimicite de sultanul Suleiman Magnificul. Ungaria a fost transformată în pașalâc turcesc și avea să rămână așa până la 1699 când, în urma tratatului de la Karlowitz, avea să intre în componența Imperiului Habsburgic.

Reacția președintelui Croației la prezentarea globului cu harta unei Ungarii din Imperiul Habsburgic.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În ce privește harta/ globul care arată o Ungarie hipertrofiată, altfel, în istoria recentă, un stat prietenos, iată mesajul meu pentru a încuraja studenții croați înainte de absolvire: Croația este un stat și o națiune europeană modernă. Dulapurile și arhivele noastre conțin numeroase cărți și hărți istorice care arată patria noastră mult mai mare decât este azi. Dulapul celor mai multe țări europene ascunde un conținut similiar. Nu le ”distribui” și nu le posta pe Facebook. Nu sunt relevante și realizabile azi și, mai important, ele îi irită la nesfârșit pe vecinii noștri.De fiecare dată suntem uimiți de hărțile „istorice” care, ca un fetiș întunecat, apar previzibil pe paginile unor „lideri” din vecinătatea noastră. Acestea sunt provocările celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulapuri. Învață din istorie, dar privește spre viitor, a scris Zoran Milanović pe contul personal de Facebook. .A reacționat  și președintele Sloveniei

Președintele Sloveniei, Borut Pahor, a condamnat, astăzi, postarea lui Viktor Orban. ”Este de înțeles și corect faptul că postările recurente a unor hărți care pot fi percepute ca expresia unor revendicări teritoriale sunt tratate cu atitudini de respingere și îngrijorare de publicul democratic, inclusiv de către mine, în calitate de președinte al republicii”, a declarat preşedintele Borut Pahor.

Stimate Viktor Orban, populația majoritară din Transilvania a fost, este și va fi românească deci Transilvania este pământ românesc.

Preluare Buletin de Carei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Ciută Daniela

Inginer, jurnalist, președinte ASTRA Carei