Istorie

29 Mai 1453: Cucerirea Constantinopolului de către otomani

Căderea Constantinopolului este numele sub care e cunoscută cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de forțele Imperiului Otoman, sub comanda  sultanului  Mehmed al II-lea (1432-1481). Evenimentul a avut loc în ziua de marți, 29 mai 1453.

Imperiul Bizantin se sfârșește odată cu ultimul său suveran,
Constantin al XI-lea, în dimineaţa zilei de 29 mai 1453.

De fapt, după măcinarea imperiului de către câteva “cruciade” succesive, reprezentând ample campanii de jaf și de crime din partea “creștinilor” occidentali, urmate de lupte interne pentru putere până în anul 1261, când bizantinii reușesc să-și reunească forțele și să-și recapete Bizanțul, imperiul începe să fie asaltat de către un nou pericol, Imperiul Otoman.

La 1453, “imperiul” bizantin practic nu mai era un imperiu, ci doar o serie de sate fortificate, separate de câmpuri largi, totul fiind încercuit de zidurile lui Teodosie, ridicate în secolul al IV-lea. Totul se datorează incursiunilor occidentale, concretizate prin masacre împotriva populației Bizanțului, ajunsă într-un regres uriaș din punct de vedere demografic, după decenii întregi de războaie, urmate de numeroase molime care au decimat populația, dar și de dificultăţi politice, economice şi sociale, atât pe plan intern cât şi pe plan extern.

Ziua de 29 Mai 1453 găsește de fapt un Constantinopol slăbit grav de năvălirile “fraților” creștini, de jafurile și violurile întreprinse de către aceștia împotriva populației native, în încercarea lor de a crea un Imperiu latin între 1204 și 1261 la Constantinopol.

Căderea Constantinopolului nu reprezintă doar sfârșitul unei prezențe consistente a creștinismului în zona Asiei Mici și a Orientului Mijlociu, dar și o ruptură definitivă între creștinismul răsăritean și cel de apus. Trist este că de-a lungul istoriei, în loc să conlucreze cu creștinismul ortodox împotriva pericolului otoman, creștinismul occidental a preferat dimpotrivă, în unele cazuri chiar alierea cu Imperiul Otoman, în dauna țărilor ortodoxe din sudul și estul Europei. Peninsula Balcanică și Sud Estul Europei au fost practic abandonate timp de secole întregi la mila Imperiului Otoman, până într-un târziu când marile puteri europene occidentale s-au gândit că e timpul ca hegemonia turcilor să apună pe cele trei continente pe care și-au exercitat puterea timp de sute de ani.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Echipa noastră a publicat numărul 89 al revistei MAGAZIN CRITIC

Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…

o zi ago

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o săptămână ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

o săptămână ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

2 săptămâni ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

2 săptămâni ago