Site icon Glasul.info

Cum a renunţat contele Miklos Banffy la cetăţenia maghiară în favoarea celei române

Cum a renunţat contele Miklos Banffy la cetăţenia maghiară în favoarea celei române

Cum a renunţat contele Miklos Banffy la cetăţenia maghiară în favoarea celei române

Prima localitate la intrarea în țară dinspre Ungaria -Vallaj este Urziceni. Cei care au intrat prin vama Urziceni în România la data de 4 iunie 2020 au avut parte de o surpriză. Un motel la care au fost cazați angajații de la Centrul CIAS Alexandru Carei în perioada de izolare avea arborare steagurile Ungariei și unele negre…… Nu toți s-au bucurat că Ungaria a devenit stat de sine stătător acum 100 de ani și nu mai face parte din imperiul habsburgic. Clădirea este în vecinătatea sediului PTF Urziceni.

GALERIE FOTO

Elita politică maghiară, în special reprezentanţii ei de dreapta şi extremă dreaptă, a încercat în 1919 o apropiere între Ungaria şi România. Astfel, timp de 7 ani, între 1919 şi 1926, maghiarii  au cerut cu insistenţă unirea dinastică a celor două ţări sub un singur rege aparţinând Casei Regale a României, fie Ferdinand I, fie Carol al II-lea. Adică tot o manorhie dualistă, cum fusese Austro-Ungaria, în care locul Austriei să fie luat de România. Cei mai înfocaţi suţinători ai acestei idei au fost conţii Bethlen, Banffy, Teleki şi amiralul ultranaţionalist Miklos Horthy.

S-a mers până acolo încât contele Miklos Banffy, fost ministru de externe al Ungariei, a renunţat la cetăţenia maghiară în favoarea celei române şi a negociat timp de două săptămâni împreună cu Regele Ferdinand, la Sinaia, detaliile acestei uniri. Ferdinand era încântat de idee, dar opoziţia liberalilor lui Ion I. C. Brătianu, care se temeau că maghiarii vor primi rol preponderent în noul stat, a dus la eşuarea tratativelor.
(Detalii în volumele ”Istoria politică a României sub domnia lui Carol I”, de Titu Maiorescu, şi ”România şi Tripla Alianţă”, de Şerban Rădulescu Zoner şi G. Cazan)

https://www.buletindecarei.ro/2019/03/cum-a-renuntat-contele-miklos-banffy-fost-ministru-de-externe-al-ungariei-la-cetatenia-maghiara-in-favoarea-celei-romane.html

Exit mobile version