Pe 4 iunie a.c., chiar de Ziua Trianonului, purtătoarea de cuvânt a UDMR, Hegedüs Csilla, consideră că “maghiarii din România au fost umiliți de președintele Iohannis”, limba lor maternă fiind prezentată drept cea a trădătorilor de țară.
“Noi, maghiarii din România am fost umiliți de președintele Iohannis, limba noastră maternă fiind prezentată drept cel al trădătorului de țară. Iată discursul primului ministru al Slovaciei, Igor Matovič, rostit cu ocazia comemorării a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, în prezența reprezentanților maghiarilor din Slovacia. Oare la noi când vom avea minți atât de luminate?
Salutări, dragi prieteni (în limba maghiară)! (….). Mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea la comemorarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, o zi care este în același timp Ziua Solidarității Națiunii Maghiare. Ne-am întâlnit astăzi pentru a comemora un eveniment istoric, care a urmat după primul război mondial, dar un alt scop important al acestei întâlniri este de a formula preocupările noastre comune pentru prezent și viitor. Obiectivul nostru este de a găsi viziunile comune și răspunsuri la întrebările care îi frământă atât pe maghiari, cât și pe slovaci și toate etniile din Slovacia. Scopul întâlnirii de astăzi nu este de a diseca istoria, și de a afla cine și cui a adus mai multe prejudicii. Știm foarte bine, că secolul XX a adus suferință pentru toată Europa, pentru maghiari, și slovaci, deopotrivă. La comemorarea a 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon, întind o mână pentru parteneriat, pentru a ne putea rezolva problemele comune.“, a scris pe facebook purtătoarea de cuvânt a UDMR, Hegedüs Csilla
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
Leave a Comment