Categories: EvenimenteIASI

La 16 iunie 1835 era inaugurată la Iași Academia Mihăileană, prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847)

La 16 iunie 1835 era inaugurată la Iași Academia Mihăileană, prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).

185 de ani de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior modernă din Moldova: Academia Mihăileană, inaugurată la Iași sub domnia lui Mihail Sturdza, prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii. Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică, științe biologice, astronomie, limba elină, geometrie și arhitectură. Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național.

16 iunie 1835 – 16 iunie 2020

Pe vechiul loc al caselor Cazimir, amplasamentul unde a funcționat Academia Mihăileană, astăzi este amplasată o placă de piatră care amintește că acela este locul unde a fost inaugurată prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova la data de 16 iunie 1835:

Academia Mihăileană din Iași

„Pe acest loc, în casele Cazmir a fost inaugurată la 16 iunie 1835 ACADEMIA MIHĂILEANĂ (1835-1847) instituție de învățământ superior, ctitorită de domnitorul Mihai Sturdza (1835-1849) în urma neobositelor stăruințe ale lui Gheorghe Asachi. Edificiul a fost (nejustificat) demolat în 1963.

Aici au predat și luminat cu harul lor: Eftimie Murgu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Damaschin Bojinca, Dimitrie Asachi, Iacob Cihac, Iosif Adler, Theodor Codrescu, P, Câmpeanu, Vasile Fabian, Christian Flechtenmacher, Gustav Freiwald, Dimitrie Gusti, Ion Ionescu de la Brad, M. Loffler, Giovanni Schiavoni, Charles Maisonabe, Charles Malgouverne, Gheorghe Săulescu, N. Sungurov, T. Stamate, D. Stoica, N. Macarescu, Anton Velini, Iancu Albinet”

Locul unde a funcționat cândva Academia Mihăileană din Iași

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

o zi ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

o zi ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago