RSS

23 septembrie 1940: La Oradea au…

23 Septembrie 1940: …

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

185 de ani de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior modernă din Moldova: Academia Mihăileană

Print Friendly, PDF & Email

La 16 iunie 1835 era inaugurată la Iași Academia Mihăileană, prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).

185 de ani de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior modernă din Moldova: Academia Mihăileană, inaugurată la Iași sub domnia lui Mihail Sturdza, prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii. Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică, științe biologice, astronomie, limba elină, geometrie și arhitectură. Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național.

16 iunie 1835 – 16 iunie 2020

Pe vechiul loc al caselor Cazimir, amplasamentul unde a funcționat Academia Mihăileană, astăzi este amplasată o placă de piatră care amintește că acela este locul unde a fost inaugurată prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova la data de 16 iunie 1835:

Academia Mihăileană din Iași
Academia Mihăileană din Iași

“Pe acest loc, în casele Cazmir a fost inaugurată la 16 iunie 1835 ACADEMIA MIHĂILEANĂ (1835-1847) instituție de învățământ superior, ctitorită de domnitorul Mihai Sturdza (1835-1849) în urma neobositelor stăruințe ale lui Gheorghe Asachi. Edificiul a fost (nejustificat) demolat în 1963.

Aici au predat și luminat cu harul lor: Eftimie Murgu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Damaschin Bojinca, Dimitrie Asachi, Iacob Cihac, Iosif Adler, Theodor Codrescu, P, Câmpeanu, Vasile Fabian, Christian Flechtenmacher, Gustav Freiwald, Dimitrie Gusti, Ion Ionescu de la Brad, M. Loffler, Giovanni Schiavoni, Charles Maisonabe, Charles Malgouverne, Gheorghe Săulescu, N. Sungurov, T. Stamate, D. Stoica, N. Macarescu, Anton Velini, Iancu Albinet”

Locul unde a funcționat cândva Academia Mihăileană din Iași
Locul unde a funcționat cândva Academia Mihăileană din Iași


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Lasă un răspuns


libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info