RSS

Procuror italian antimafia: "Spe…

Procuror italian ant…

Un preot care duce gratis copii …

„Copiii auzitori să …

Un grup de "intelectuali români"…

Un grup de intelectu…

Afacerile imobiliare ale băiatul…

Afacerile imobiliare…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoș…

Victimele torționarilor care au …

Oscrisoare în exclus…

Fostul deținut politic, Vasile A…

Afost condamnat în 1…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

185 de ani de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior modernă din Moldova: Academia Mihăileană

Print Friendly, PDF & Email

La 16 iunie 1835 era inaugurată la Iași Academia Mihăileană, prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).

185 de ani de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior modernă din Moldova: Academia Mihăileană, inaugurată la Iași sub domnia lui Mihail Sturdza, prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii. Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică, științe biologice, astronomie, limba elină, geometrie și arhitectură. Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național.

16 iunie 1835 – 16 iunie 2020

Pe vechiul loc al caselor Cazimir, amplasamentul unde a funcționat Academia Mihăileană, astăzi este amplasată o placă de piatră care amintește că acela este locul unde a fost inaugurată prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova la data de 16 iunie 1835:

Academia Mihăileană din Iași
Academia Mihăileană din Iași

“Pe acest loc, în casele Cazmir a fost inaugurată la 16 iunie 1835 ACADEMIA MIHĂILEANĂ (1835-1847) instituție de învățământ superior, ctitorită de domnitorul Mihai Sturdza (1835-1849) în urma neobositelor stăruințe ale lui Gheorghe Asachi. Edificiul a fost (nejustificat) demolat în 1963.

Aici au predat și luminat cu harul lor: Eftimie Murgu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Damaschin Bojinca, Dimitrie Asachi, Iacob Cihac, Iosif Adler, Theodor Codrescu, P, Câmpeanu, Vasile Fabian, Christian Flechtenmacher, Gustav Freiwald, Dimitrie Gusti, Ion Ionescu de la Brad, M. Loffler, Giovanni Schiavoni, Charles Maisonabe, Charles Malgouverne, Gheorghe Săulescu, N. Sungurov, T. Stamate, D. Stoica, N. Macarescu, Anton Velini, Iancu Albinet”

Locul unde a funcționat cândva Academia Mihăileană din Iași
Locul unde a funcționat cândva Academia Mihăileană din Iași
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info