Am întâlnit la Iași, în cadrul unei conferințe, un om care vrea numaidecât să-și îndeplinească o promisiune facută în copilărie bunicului său: aceea de a avea drum asfaltat și în satul în care a copilărit. La momentul acela, când un puști visător și-a luat “angajamentul” că el va face drumul respectiv, bunicul său l-a privit cu un zâmbet reținut și i-a spus astfel nepotului său care se visa mare proiectant de drumuri: “Să dea Dumnezeu să fie așa…”
Acel bunic n-a mai trăit să vadă devenit realitate cel mai arzător vis al lui Paul Alexandru, nepotul său: acela ca locuitorii din comuna Popricani să nu-și mai “rupă” mașinile cumpărate după ani de trudă muncind prin străinătate, pe niște drumuri ce-ți amintesc mai degrabă de Moldova lui Ștefan cel Mare, când orice invazie a turcilor sau a altor năvălitori era îngreunată de drumurile desfundate, în care se afundau tunuri, căruțele cu provizii, animale și oameni deopotrivă…
Tragedia cea mai mare este aceea că vorbim de o comună aflată la circa 15 km de Iași, de un oraș universitar, de un mare centru cultural, fostă capitală istorică și culturală a Moldovei. La 15 km de un oraș cu un grad de civilizație invidiat chiar și de o bună parte a țării, oamenii încă mai “înoată” în noroaie, mergând cu mașinile prin service mai des decât transportatorii de mărfuri care fac sute sau mii de km.
Când plouă sau când vine iarna, prin satele din comuna Popricani se reconstituie fix același gen de luptă a omului cu natura ca prin evul mediu: drumuri impracticabile, pline de noroaie, cu pericole și obstacole la tot pasul. Sincer este o aventură și pe vreme bună să te avânți pe drumurile din satele comunei Popricani. Un șofer mai cumpătat, care nu ar avea vreo urgență prin acest colț uitat de lume, ar ocoli numaidecât așa zisele drumuri care traveresează satele din comuna Popricani.
Și totuși drumurile “naturale” de pământ mai sunt ele cum mai sunt, în comparațiile pe cele pe care “edilii” s-au gândit să le îmbunătățească ei prin tot felul de improvizații, aducând moloz și resturi din construcții demolate și împânzindu-le pe drumurile din sate.
Comuna Popricani are un potențial uriaș, însă care nu este bine pus în valoare. Primarul actual, în funcție de două mandate consecutive, este un personaj controversat, cu dosare de corupție, intrat în atenția presei de scandal și de investigație, dar și în atenția procurorilor din România.
Paul Alexandru, la cei 46 de ani ai săi, speră că va putea schimba ceva la Popricani. În afara asfaltării drumurilor din comună și realizarea de căi de acces la proprietăți, Paul Alexandru își dorește atragerea investitorilor pentru a se putea crea locuri de muncă, acordarea de locuri de casă pentru familiile tinere din rezerva Primăriei, construirea unui stadion și a unei săli de sport în satele Vânători și Popricani, promovarea tinerelor talente din diverse domenii, racordarea la apă și canalizare, racordarea la conductele de gaz pentru fiecare sat din comună, rebilitarea dispensarului din satul Vânători, iluminat cu panouri solare în toate satele din comuna Popricani, etc
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri