Categories: Societate

Legea pentru instituirea zilei de 17 noiembrie Ziua Copilului Prematur în România, adoptată de Parlament

„Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat luni, cu 229 de voturi pentru, 24 de abţineri şi unul împotrivă, propunerea legislativă privind instituirea zilei de 17 noiembrie ca Ziua Naţională a Copilului Prematur din România.

Legea îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei acţiunilor concertate ale factorilor de decizie în vederea scăderii fenomenului copiilor prematuri.Potrivit actului normativ, Ziua Naţională a copilului prematur va fi marcată de către autorităţile centrale şi locale ale statului, precum şi de organizaţiile non-guvernamentale, prin organizarea unor evenimente dedicate copiilor prematuri.

De asemenea, legea prevede ca în săptămâna în care se celebrează ziua de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii să prezinte în faţa comisiilor reunite de sănătate şi familie ale Senatului şi Camerei Deputaţilor un raport privind situaţia copiilor prematuri din România, precum şi evoluţiile fenomenului, progresele înregistrate şi demersurile privind reducerea acestuia.Am iniţiat această lege din considerentul că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul copiilor prematuri, acesta fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană.

Datele statisticile indică o situaţie îngrijorătoare din acest punct de vedere: jumătate din copiii născuţi înainte de termen nu supravieţuiesc, deoarece sunt prea mici pentru a-şi putea menţine temperatura corpului, ritmul cardiac sau respiraţiile. O naştere prematură înseamnă o luptă contra-cronometru: fiecare gram în plus este o victorie şi fiecare respiraţie neasistată oferă speranţe de viaţă pentru copii şi părinţi.

Din nefericire, lipsa infrastructurii specializate şi a unor incubatoare moderne suficiente din maternităţile României sunt, de asemenea, cauze decisive care opresc dezvoltarea micuţilor născuţi prematur.În ciuda eforturilor din ultima perioadă, în România ratele mortalităţii infantile şi ale naşterilor premature rămân, din păcate, la un nivel foarte ridicat.

Îngrijirea atentă a acestor copii, precum şi prevenirea prematurităţii, trebuie să devină provocări şi preocupări pentru întreaga societate, iar diminuarea acestor fenomene alarmante este posibilă doar printr-o colaborare eficientă între toţi decidenţii, comunitatea medicală, familia şi societatea civilă.

Acesta este principalul scop al legii privind instituirea zilei de 17 noiembrie ca Ziua Naţională a Copilului Prematur din România şi sunt convinsă că împreună putem reuşi.Mulţumesc colegilor deputaţi şi senatori pentru votarea acestei legi şi sper ca ea să fie promulgată cât mai curând de către preşedinte.”, se arată în comunicatul de presă al deputatei Cristina-Elena Dinu

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

3 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

3 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

5 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

5 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

6 zile ago