La 22 august 1917 cădea în luptă lângă Panciu (jud Vrancea) sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu

La 22 august 1917 cădea în luptă lângă Panciu (jud Vrancea) sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu:

“Logodită cu gloria, Caterina a murit mireasă!”, scria la moartea eroinei jurnalistul Corneliu Moldovanu

Eroină română din Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894), dintr-o familie modestă din Oltenia, a insuflat tinerilor ostași români de pe front un curaj și o îndârjire rar întâlnită pe câmpurile de bătălie.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Exemplul tinerei cu un trup firav dar cu o voință de fier a îmbărbătat mii de soldați români în timpul Primului Război Mondial, iar despre ea se vorbea mereu cu un respect nedisimulat. Deși își dorea să ajungă învățătoare, venirea războiului a găsit-o ca asistentă medicală pe câmpurile de luptă, acolo unde află că toți frații ei se prăpădiseră pe câmpurile de bătălie.

Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina Teodoroiu a cerut în mod voluntar să fie transferată la o unitate de combatanți.

Așa a ajuns „Caterina” cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, murind la sfârșitul bătăliei de la Mărășești în timp ce lupta în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

PS: imaginea de mai sus este statuia Ecaterinei Teodoroiu de la București, descoperită de noi în timpul unei vizite în capitală la începutul acestui an ( luna martie a.c. / 2020)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Azi în istorie: La 23 august 1595 avea loc Bătălia de la Călugăreni

Dum aug. 23 , 2020
„Mihai bătuse pe Turci; mai multe steaguri și mai ales cel mare verde al lui Mohamed, pe care Sinan-pasa îl desfășurase la ultimul său atac, căzuseră în mânile lui, deși legea turcească spunea că acel steag nu poate fi nici odată pierdut”, scria istoricul A. D. Xenopol în Istoria Românilor, […]
Azi în istorie: La 23 august 1595 avea loc Bătălia de la Călugăreni

Poate vă place și:

libris.ro