12 septembrie 1940: La Baia Mare au fost spânzurați 14 români, iar canonicul Breban a fost arestat

Ziua de 12 septembrie 1940 a fost una fatidică pentru românii din Transilvania de Nord ocupată de către horthyști. Prin tot Ardealul de Nord horthyștii au pus în practică o serie de crime monstruoase la adresa populației românești, parte dintr-un amplu și foarte agresiv program de epurare etnică a Transilvaniei de “elemente nemaghiare”.

Dacă la Satu Mare s-au operat numeroase arestări de către poliția și jandarmii maghiari, printre care s-au numărat și avocații Zaciu și Derșidan, la sate jandarmeria a introdus sistemul bătăilor. Peste tot se simțea în aer o teroare feroce. În locul liceului reformat funcționa comisia pentru primirea denunțurilor.

Românii erau arestați fără cercetări prealabile. Profesorul Herman a fost arestat și purtat în lanțuri. Cosma Ion, croitor, a fost arestat și bătut. Doi soldați unguri au intrat în Biserica unită și au murdărit Evanghelia. Preotul a fost amenințat și forțat să plece din țară.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

La Vetiș, o localitate din județul Satu Mare, preotul Tohătan și învățătorul Târnoveanu au fost scoși din biserică și schingiuți în bătăi.

În Valea lui Mihai, invalidul de război Stan a fost crunt bătut. În Medieșul Aurit primarul comunei a fost împușcat.

În gara Carei (n.r. pe atunci Careii Marei) a putut fi văzut un grup de 50-60 de români, preoți, învățători și țărani. Erau arestați și escortați către Debrecen.

La 12 septembrie 1940, la Baia Mare au fost spânzurați 14 români, iar canonicul Breban a fost arestat. Tot pe 12 septembrie 1940, la Cluj, adoua zi după intrarea trupelor ungare au început arestările. Au fost arestați în total 1630 de români, dintre care 45 au fost internați în diverse spitale. De pe 18 Septembrie până pe 24 Septembrie s-au făcut zilnic percheziții pe la casele românilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 avea loc masacrul de la Ip, din județul Sălaj

Dum sept. 13 , 2020
În noaptea din 13/14 septembrie 1940 echipe de soldați horthyști, în parte în stare de ebrietate, conduși de locotenentul Vasvári Zoltán din regimentul 201 motorizat din Budapesta, însoțite de formațiuni horthyste paramilitare, precum și de circa 25 de elemente șovine, din comuna Ip, au atacat, pe neașteptate, populația românească lipsită de apărare, masacrând-o. Împreună […]
În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 avea loc masacrul de la Ip, din județul Sălaj

Poate vă place și:

libris.ro