12 septembrie 1940: La Baia Mare au fost spânzurați 14 români, iar canonicul Breban a fost arestat

"Autonomia" pe care o primeau romanii, sursa foto: Mircea Honor Et Patria, honoretpatria.wordpress

Ziua de 12 septembrie 1940 a fost una fatidică pentru românii din Transilvania de Nord ocupată de către horthyști. Prin tot Ardealul de Nord horthyștii au pus în practică o serie de crime monstruoase la adresa populației românești, parte dintr-un amplu și foarte agresiv program de epurare etnică a Transilvaniei de „elemente nemaghiare”.

Dacă la Satu Mare s-au operat numeroase arestări de către poliția și jandarmii maghiari, printre care s-au numărat și avocații Zaciu și Derșidan, la sate jandarmeria a introdus sistemul bătăilor. Peste tot se simțea în aer o teroare feroce. În locul liceului reformat funcționa comisia pentru primirea denunțurilor.

Românii erau arestați fără cercetări prealabile. Profesorul Herman a fost arestat și purtat în lanțuri. Cosma Ion, croitor, a fost arestat și bătut. Doi soldați unguri au intrat în Biserica unită și au murdărit Evanghelia. Preotul a fost amenințat și forțat să plece din țară.

La Vetiș, o localitate din județul Satu Mare, preotul Tohătan și învățătorul Târnoveanu au fost scoși din biserică și schingiuți în bătăi.

În Valea lui Mihai, invalidul de război Stan a fost crunt bătut. În Medieșul Aurit primarul comunei a fost împușcat.

În gara Carei (n.r. pe atunci Careii Marei) a putut fi văzut un grup de 50-60 de români, preoți, învățători și țărani. Erau arestați și escortați către Debrecen.

La 12 septembrie 1940, la Baia Mare au fost spânzurați 14 români, iar canonicul Breban a fost arestat. Tot pe 12 septembrie 1940, la Cluj, adoua zi după intrarea trupelor ungare au început arestările. Au fost arestați în total 1630 de români, dintre care 45 au fost internați în diverse spitale. De pe 18 Septembrie până pe 24 Septembrie s-au făcut zilnic percheziții pe la casele românilor.

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns