Site icon Glasul.info

Ziua Națională sărbătorită la mormântul lui Mihai Viteazul

Pe data de 1 Decembrie 2020, militanții Comunității Identitare au sărbătorit Ziua Națională a României la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, la mormântul marelui voievod. Din păcate în acest an, sărbătoarea Marii Uniri de la 1918, a fost umbrită de politicieni datorită măsurilor totalitare luate ca pretext pentru a combate epidemia de Covid19. Dacă în alți ani puteam să ne bucurăm de acest eveniment la manifestări de amploare în stradă, de data aceasta autoritățile și-au bătut joc de ziua națională și de întreg poporul român într-un fel nesimțit, cum rar s-a mai întâmplat.

În aceste momente grele, Comunitatea Identitară a ținut să aducă un omagiu lui Mihai Viteazul (1593 – 1601), primul unificator al principatelor române: Transilvania, Moldova și Țara Românească. A fost depusă o coroană de flori la mormântul său, cu panglica pe care am scris ”România Deasupra Tuturor”. Apoi a fost afișat un banner cu mesajul ”Credem în Naționalism și Ortodoxie, din vremuri negre renaște o nouă Românie”. Chiar și în aceste momente grele nu uiăm să fim naționaliști, să ne iubim Neamul și Biserica.

Mănăstirea Mihai Vodă, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost înființată în anul 2002 la inițiativa Mitropolitului Clujului Bartolomeu Anania. În anul 2001, în cadrul unor festivități dedicate comemorării voievodului Mihai Viteazul, la care a participat și Înaltpreasfinția Sa, a exclamat că ar fi potrivit ca pe locul unde și-a sfârșit viața voievodul întregitor de țară, să se înalțe o mănăstire în memoria lui, iar numele să-i fie pomenit la acest sfânt altar necontenit. Mănăstirea Necropolă este o copie arhitecturală și, în același timp, o restituire a demnității vechii mănăstiri Mihai Vodă din București, ctitorie a voievodului din 1591, pe vremea când era ban al Craiovei și care a fost mutilată în vremea regimului comunist.

În acest loc, numit Câmpia Turzii, a fost asasinat Mihai Viteazul în anul 1601, în ziua de 9 August, prin trădarea generalului Basta. Exact în locul unde a fost îngropat trupul voievodului (capul findu-i dus la Mănăstirea Dealul, lângă Târgoviște), Doamna Stanca, soția sa, a ridicat o capelă ortodoxă, care însă a fost distrusă cu timpul. În 1923 a fost ridicată aici o troiță în amintirea domnitorului, iar în 1977 a fost inaugurat un obelisc.

Prin înfăptuirea primei uniri a celor trei țări române, chiar dacă a fost de scurtă durată, Mihai Viteazul a devenit nu doar unul din cei mai mari eroi naționali, dar și un simbol al unității. Iar de 1 Decembrie, zi care este despre unitatea românilor și a României Comunitatea Identitară nu îl uită pe marele voievod.

SURSA: Comunitatea Identitară România

Exit mobile version