Prin Tratatul de la Iași, semnat în capitala istorică a Moldovei la 7 ianuarie 1792, se încheia războiul dintre Rusia și Imperiul Otoman, Rusia obținând Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru.
Tratatatul de pace semnat la Iași la sfârșitul războiului ruso-turc dintre 1787 și 1792, confirma dominația militară a Imperiului Țarist în zona Mării Negre. Semnatarii tratatului au fost marele vizir Iusuf Pașa și prințul Bezborodko, care i-a succedat prințului Potemkin la conducerea delegației rusești, după moartea acestuia.
Prin intermediul Tratatului de la Iași se recunoștea anexarea Crimeei, a Oceakov-ului și a litoralului Mării Negre până la Nistru de către Imperiul Rus, făcând din râul Nistru frontiera ruso-turcă acceptată la nivel european.

Perioada de declin a Imperiului Otoman era tot mai nuanțată, Imperiul Rus făcându-și simțită prezența, dominația și hegemonia în zona Mării Negre. În Moldova mareșalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski a provocat armatei turce un șir de înfrângeri grele, după ce, predecesorul său Aleksandr Golițân a cucerit Iașul și Hotinul.
Anexarea Hanatului Crimeii făcută de către Rusia în 1783 era recunoscută oficial prin Tratatul de la Iași din 1792. Regiunea Edisan, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru, erau de asemenea cedte de către Imperiul Otoman, Imperiului Rus.
- 14 Iulie 1910 – În Lupşa (Alba) jandarmii unguri în goana după tricolor năvăleau la petreceri şi nunţi şi le sfârtecă ţăranilor hainele şi steagul de năfrămi de mătase, care erau legate de prăjină cu pănglicuţe tricolore, bătându-i şi arestându-i - 14 iulie 2025
- Mihai Viteazu trece de la 13 iulie 1601 prin Satu Mare cu 8000 de mercenari aflaţi sub comanda sa, după care îşi stabileşte tabăra pentru popas pe câmpia Moftinu Mic - 13 iulie 2025
- 12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești - 12 iulie 2025