Site icon Glasul.info

La 9 ianuarie 1792 Tratatul de la Iași consfințea dominația Imperiului Rus asupra Mării Negre

Prin Tratatul de la Iași, semnat în capitala istorică a Moldovei la 7 ianuarie 1792, se încheia războiul dintre Rusia și Imperiul Otoman, Rusia obținând Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru.

Tratatatul de pace semnat la Iași la sfârșitul războiului ruso-turc dintre 1787 și 1792, confirma dominația militară a Imperiului Țarist în zona Mării Negre. Semnatarii tratatului au fost marele vizir Iusuf Pașa și prințul Bezborodko, care i-a succedat prințului Potemkin la conducerea delegației rusești, după moartea acestuia.

Prin intermediul Tratatului de la Iași se recunoștea anexarea Crimeei, a Oceakov-ului și a litoralului Mării Negre până la Nistru de către Imperiul Rus, făcând din râul Nistru frontiera ruso-turcă acceptată la nivel european.

Perioada de declin a Imperiului Otoman era tot mai nuanțată, Imperiul Rus făcându-și simțită prezența, dominația și hegemonia în zona Mării Negre. În Moldova mareșalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski a provocat armatei turce un șir de înfrângeri grele, după ce, predecesorul său Aleksandr Golițân a cucerit Iașul și Hotinul.

Anexarea Hanatului Crimeii făcută de către Rusia în 1783 era recunoscută oficial prin Tratatul de la Iași din 1792. Regiunea Edisan, Oceakov și litoralul Mării Negre până la Nistru, erau de asemenea cedte de către Imperiul Otoman, Imperiului Rus.

Exit mobile version