Se clatină fotoliile puterii! Curtea de Apel București a anulat ÎN ÎNTREGIME ultimul Ordin al lui Arafat cu privire la carantinarea Timișoarei!

Asociația Academia Memoriei de la Timișoara, prin președinte av. dr. Sbârnă Sever Alexandru și reprezentată în instanță de avocat Ana Săcrieru a obținut anularea în întregime a Ordinului 6699/21.03.2021 al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind carantinarea Timișoarei, pentru limitarea drepturilor și libertăților fundamentale cetățenești, informează un comunicat trimis pe adresa redacției R3media.

Azi, 30 martie 2021, Curtea de Apel București a admis cererea motivată prin aceea că temeiul juridic invocat pentru emiterea acestui ordin este unul care nu se încadrează în limitele constituționale. Astfel, Asociația a arătat că prin Decizia CCR 152/2020 s-a statuat că Guvernul are o competență de legiferare limitată în domeniile care vizează drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, precum și în ceea ce privește adoptarea unor reglementări care suprimă, aduc atingere, prejudiciază, vatămă, lezează, în general, antrenează consecințe negative asupra drepturilor, libertăților și îndatoririlor constituționale.

Pe de altă parte, Asociația a mai invocat desconsiderarea art. 12 din Legea 136/2020 prin aceea că lipsește o hotărâre a Comitetului Județean Timiș care să fi stat la baza ordinului de prelungire a carantinării, precum și încălcarea gravă a principiului proporționalității și necesității măsurii dispuse prin el.

Reamintim că șeful DSU, Raed Arafat, a carantinat Timișoara peste capul CJSU Timiș, care votase împotriva acestei decizii, informează R3Media.

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

o zi ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

2 zile ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

2 zile ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

2 zile ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

2 zile ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

4 zile ago