Istorie

La 19 Aprilie 1919 orașele Satu Mare şi Carei erau eliberate și astfel a fost posibilă instaurarea administraţiei românești

Pentru sătmăreni, ziua de 19 Aprilie 1919 este un fel de 1 Decembrie „mai mic”, pentru că aceasta este ziua când orașele Satu Mare şi Carei erau eliberate și astfel a fost posibilă instaurarea administraţiei românești.

Românii din județul Satu Mare sunt recunoscători eroilor neamului românesc care s-au jertfit în aprilie 1919 pentru eliberarea și Unirea de facto a orașelor Satu Mare şi Carei, cu România. Tocmai într-o zi de 19 Aprilie, în Sâmbăta Mare, când creștinii se pregăteau să ia lumină,  armata română se apropia de Satu Mare, împingând forțele ostile ungare, ale regimului bolșevic Béla Kun, peste Someș și mai târziu peste Tisa până la Budapesta, scrie buletindecarei.ro.

Eroii neamului românesc au fost comemorați zilele acestea în județul Satu Mare la Hodod și Lelei (n.r. vezi Eroii neamului românesc nu au fost  uitați nici în acest an).

„Luna aprilie are o importanţă deosebită pentru istoria noastră locală deoarece marchează unirea de facto a acestor ţinuturi cu patria mamă România, după mai bine de 4 luni de la proclamarea Unirii de către Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Datorită reticenţei autorităţilor maghiare faţă de punerea în practică a acestei hotărâri, mai mult, a acţiunilor violente derulate de armata de ocupaţie şi grupările naţionalist-extremiste maghiare împotriva populaţiei româneşti, în special după preluarea puterii de la Budapesta de către guvernul bolşevic condus de Bela Kun, a fost nevoie din nou de eroismul şi jertfa de sânge a ostaşilor Armatei Române pentru a readuce țara în granițele ei.

Eroii neamului românesc comemorați în județul Satu Mare la Hodod, foto: buletindecarei.ro

(…) Potrivit documentelor din arhive, în zorii zilei de 16 aprilie 1919, Armata Română a pornit contraofensiva asupra trupelor bolşevice maghiare şi secuieşti, una din cele mai aprige lupte dându-se la Hodod şi împrejurimi, 20 de ostaşi români găsindu-şi aici sfârşitul, însă inamicul a fost pus pe fugă. După 3 zile, în 19 aprilie 1919, orașele Satu Mare şi Carei erau eliberate și astfel a fost posibilă instaurarea administraţiei românești. La data de 4 august, Armata Română ocupa Budapesta, alungând guvernul bolşevic de la putere și protejând populația înfometată.  sunt fapte consemnate în toate arhivele istorice  dar se fac referiri minime la ele.”, scrie buletindecarei.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

5 zile ago