20 Aprilie 2021, Budapesta, Ungaria – Risipa alimentelor la etapa de post-recoltare reprezintă una dintre cauzele principale ce duc la insecuritate alimentară pentru milioane de oameni din întreaga lume. În 2019, 690 de milioane de oameni au suferit de foame, iar din cauza pandemiei de COVID-19 situația s-a agravat. Prin urmare, toate părțile interesate, inclusiv fermierii, procesatorii, comercianții și guvernele, sunt parte a soluției de prevenire și reducere a pierderilor alimentare în timpul recoltării și în etapele post-recoltare. Toți aceștia pot, la nivelul lor, să contribuie la producerea unei cantități suficiente de alimente pentru o populație în creștere.
În acest scop, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a desfășurat un webinar ca să sprijine fermierii și producătorii în revizuirea practicilor ce duc la reducerea risipei alimentare după recoltare. La evenimentul virtual (înregistrarea video poate fi accesată aici) au participat experți și practicieni proeminenți din regiunea Europei și Asiei Centrale, care au prezentat cele mai recente și relevante soluții, precum și exemple de bune practici.
În 2050, se așteaptă ca populația mondială să atingă cifra de 9,7 miliarde, ceea ce face ca și îngrijorările privind securitatea alimentară să crească. Pentru a asigura cu hrană această populație, mai numeroasă și mai urbanizată, e necesar ca și aprovizionarea cu alimente să se mărească cu 70 la sută. Atingerea unei securități alimentare durabile, în condițiile resurselor de sol și apă limitate și impactul schimbărilor climatice, necesită reducerea pierdelor la etapele de recoltare și post-recoltare.
„Reducerea risipei alimentare după recoltare ar însemna o productivitate și securitate alimentară sporită pentru fermieri; o performanță economică îmbunătățită pentru guverne; și, cel mai important – alimente la un preț accesibil și într-o cantitate mai mare pentru consumatori. Minimizarea pierderilor după recoltare va avea, de asemenea și un efect pozitiv asupra mediului înconjurător”, a explicat Robert van Otterdijk, ofițerul în domeniul industriei agroalimentare la FAO. Astfel, prevenirea pierderilor post-recoltare în sistemele alimentare ar face ca disponibilitatea alimentelor, la nivel mondial, să crească fără utilizarea unor resurse suplimentare sau suprasolicitarea mediului.
Factorii care duc la risipa de alimente în etapa post-recoltare variază de la prelucrarea ineficientă a produselor la deteriorarea lor în timpul transportării sau în urma unei depozitări deficitare, până la deciziile de gestionare incorecte și infrastructura insuficientă pe parcursul circuitului „de la fermă la consumator”.
Josianne Cloutier și Hans de Wild de la Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen au prezentat un concept aprofundat asupra proceselor de maturare și deteriorare a produselor proaspete, inclusiv cei mai importanți factori pentru măsurarea, evaluarea și modelarea calității produsului; modalități de calculare a pierderilor, precum și tehnologii actuale pentru depozitare, ambalare și manipulare a produsului.
Blazhe Josifovski, președintele organizației Ajde Makedonija, din Macedonia de Nord și Anatolie Fala, directorul de program de la Agenția Națională pentru Dezvoltare Rurală, din Republica Moldova, au prezentat studii de caz reflectând aplicarea bunelor practici de recoltare și post-recoltare pentru a îmbunătăți performanțele lanțului valoric și a reduce risipa de alimente în regiune.
Acest seminar face parte dintr-o serie de discuții online, numite Impact Webinars, care-și propun identificarea și promovarea bunelor practici, inspirarea intervențiilor transformatoare pentru a preveni și reduce pierderile și risipa de alimente de-a lungul întregului lanț de aprovizionare alimentară. Fiecare seminar web se va concentra pe o etapă specifică a lanțului de aprovizionare, de la producție la consum, oferind soluții practice și bazate pe dovezi care pot fi reproduse sau extinse la nivel național sau regional.
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri