Ziua Drapelului Național Sărbătorită la Târgu Mureș

Ziua Drapelului Naţional al României – 26 Iunie, a fost sărbătorită la Târgu-Mureș printr-un eveniment deosebit. Cel mai mare drapel tricolor din judeţul Mureș a fost desfășurat în faţa statuii lui Avram Iancu din centrul municipiului. Alături de Comunitatea Identitară au participat Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” şi Noua Dreaptă.

Drapelul tricolor prezentat are 90 metri pătraţi (20 metri lungime, 4,5 metri lăţime) şi simbolizează idealul unităţii naţionale căci, atunci când începe să fie desfăşurat, cei ce se află în preajma lui simt un ataşament sufletesc faţă de România, fie că se cunosc personal între ei, fie că nu, ei se “unesc” şi dau “mână cu mână” ca să îl susţină. Acest mare drapel este cunoscut de către mureşeni şi nu numai. A fost confecţionat din iniţiativa voluntară a naţionaliştilor mureşeni în anul 2010 şi a fost prezentat pentru prima dată cu ocazia Zilei Drapelului României, pe 26 iunie 2010. De atunci, a fost desfăşurat în dese rânduri cu ocazia diverselor evenimente identitare din judeţul Mureş: de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie, se joacă “Hora Unirii” în jurul lui pe 24 ianuarie, de ziua Unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie, de Ziua Drapelului pe 26 iunie, la Festivalul Cântecului Popular-Patriotic de la Oarba de Mureş – 15 august sau alte festivităţi. A fost sfinţit în Catedrala Mare şi Catedrala Mică din Târgu-Mureş şi a fost prezent în locuri sacre pentru istoria naţională: pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, la Ţebea lângă mormântul lui Avram Iancu, în cetatea Unirii de la Alba-Iulia. A fost prezentat şi în alte oraşe ale României cu ocazia diverselor evenimente patriotice sau de atitudine civică: Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Iaşi sau chiar Chişinău.

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În faţa statuii lui Avram Iancu din Târgu Mureş, în jurul drapelului desfăşurat, reprezentanţii organizaţiilor iniţiatoare ale evenimentului au susţinut discursuri omagiale, au cântat melodii dedicate drapelului românesc şi au scandat slogane dedicate evenimentului: “Trăiască tricolorul! Trăiască România!”, “Eu mereu am iubesc tricolorul românesc!”, “Steagul român – unicul stăpân!”, “Unitate naţională!”.

Au vorbit: Codrin Goia, liderul  Asociaţiei “Comunitatea Identitară România”, dl. Ioan Berţa din partea Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” şi dl. Dragoş Năstase din partea Noii Drepte. Prezentările au fost făcute de dl. Marius Moldovan.

După aceste momente, participanţii au intrat cu marele drapel în Catedrala Mare unde cântăreţul bisericesc, Alin-Ioan Pop, prezent la eveniment, a cântat o priceasnă ale cărei versuri încep astfel:

“Lăudaţi-L, că e mare Dumnezeu,
Ce-a păzit cu mână tare, pe român, poporul Său!
El din veci ne-a fost Părinte Şi Stăpân
Nici de astăzi înainte n-o să uite pe român.”

La final, toţi cei prezenţi au rostit o rugăciune, au strâns şi au depus drapelul în catedrală pentru a fi sfinţit şi pregătit pentru evenimentele viitoare.

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Filip

Artist Vizual, Absolvent al Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași

Next Post

(VIDEO) La 28 iunie 1883 Mihai Eminescu este arestat la Baia Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu

lun iun. 28 , 2021
În istoria neamului românesc, data de 28 iunie este adeseori una fatidică. La 28 iunie 1883 trebuia semnat tratatul secret intre România și Austro-Ungaria, prin care România se obliga să renunțe complet la Transilvania, la românii din Transilvania și la orice viitoare intenție unionistă cu Transilvania, tocmai în clipele când […]
La 28 iunie 1883 Mihai Eminescu este arestat la Baia Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu

Poate vă place și:

libris.ro