RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

(VIDEO) La 28 iunie 1883 Mihai Eminescu este arestat la Baia Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu

În istoria neamului românesc, data de 28 iunie este adeseori una fatidică. La 28 iunie 1883 trebuia semnat tratatul secret intre România și Austro-Ungaria, prin care România se obliga să renunțe complet la Transilvania, la românii din Transilvania și la orice viitoare intenție unionistă cu Transilvania, tocmai în clipele când Mihai Eminescu acuza maghiarizarea agresivă a românilor ardeleni. Tot la un 28 iunie, de această dată din anul 1940, România cedează în urma ultimatulului Uniunii Sovietice, Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. Și tot pe 28 iunie, 2018, suveranitatea statului român este efectiv călcată în picioare prin amestecul samavolnic al mai multor ambasade străine în treburile interne ale României (n.r. vezi Iar își bagă sfârla diverse ambasade în problemele interne ale României! Apel din partea a 12 ambasade împotriva schimbărilor aduse legislației penale din România).

Articolul patru al acestui tratat secret dintre România și Austro-Ungaria ce trebuie semnat la 28 iunie 1883, anula absolut orice fel de intenție unionistă a României cu Ardealul. Cu două săptămâni înainte de semnarea tratatului, Mihai Eminescu acuza furios politica agresivă de maghiarizare a românilor din Transilvania. Eminescu era convins că prin semnarea acestui tratat negociat prin intermediul Germaniei și cu acordul lui Carol I, va anula orice posibilitate a unirii României cu Transilvania.

apiland.ro

Pentru a scăpa de Mihai Eminescu, susținătorii ideii tratatului secret cu Austro-Ungaria și politicienii români germanofili au complotat împotriva poetului, inoculând opiniei publice o poveste neverosimilă, în care Eminescu era prezentat ca un om scăpat de sub control, hotărât să-l asasineze pe regele Carol I.

La 28 iunie 1883 Mihai Eminescu este arestat la Baia Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu. Unul dintre “prietenii” care l-au imobilizat și internat cu forța la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu era Gheorghe Ocăşanu, spion austro-ungar. Ocășanu era informatorul poliției secrete austro-ungare și de peste un an dădea rapoarte despre adunările unioniste (n.r. cu Transilvania) în care Eminescu era tare înflăcărat.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]