Prima ediție a Școlii de Vară “Avram Iancu”, pe urmele Crăișorului Munților prin Apuseni
Între 3 și 8 august 2021 are loc în comuna Avram Iancu din județul Alba, prima ediție a Școlii de Vară “Avram Iancu”, pe urmele Crăișorului Munților prin Apuseni, organizată de Centrul pentru Politici Locale, prin efortul jurnalistului Costel Oprea (n.r. de la ancheteonline.ro) împreună cu Asociațiunea Astra Carei, Asociațiunea Astra Alba, și cu sprijinul Consiliului Județean Alba Iulia și a Muzeului Astra Sibiu.
Este prima manifestare culturală de acest gen dedicată eroului național Avram Iancu chiar pe plaiurile natale ale celui care a ridicat românii din Transilvania la luptă pentru drepturi naționale, identitare, religioase și sociale, dând un puternic semnal de redeșteptare națională pentru generațiile de români care au urmat și au înfăptuit în cele din urmă România Mare, reunind în hotarele noului stat modern român aproape tot spațiul etnic românesc, toate teritoriile în care românii erau populație majoritară.
Deschiderea Școlii de Vară “Avram Iancu APUSENI”, 3-8 August 2021, pe urmele Crăișorului Munților prin Apuseni, a debutat cu o vizită la Muzeul Memorial “Avram Iancu” din comuna Avram Iancu, județul Alba, cu câteva alocuțiuni rostite de invitații jurnalistului Costel Oprea: deputatul Daniel Gheorghe, jurnalista Daniela Ciută, președinta Asociațiunii Astra Carei, doamna Maria Cioica, din partea Asociațiunii Astra Alba, doamna Argentina Floca, artist local din comuna Avram Iancu, precum și un scurt program artistic organizat și oferit de grupul “Grănicerilor” din Carei, grup coordonat de doamna Daniela Ciută.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Donează pentru Glasul.info! În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo. Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri All Authors Marius Turda […]