Categories: DiverseOpiniiStiri

„Gorj Aero Show”, cel mai mare eveniment aviatic din ultimii ani – umbrit de ridicola împărțire a spectatorilor în vaccinați și nevaccinați!

Evenimentul a fost un omagiu adus legendarului pilot Vasile Craiu, născut în Novaci, județul Gorj, cel care, la 23 de ani, devenise cel mai tânăr comandat de escadrilă din istoria aviației românești. Din păcate, unicitatea evenimentului a fost umbrită de ridicola împărțire a spectatorilor, întocmai ca „oile de capre” din Sf. Scriptură, adică vaccinați și nevaccinați. Cum era și firesc vaccinații au avut privilegiul de a privi spectacolul de aprope, în timp ce „leproșii” – „nevaccinații” priveau înmărmuriți de la „marginea cetății”. Comentariile sunt de prisos… Istoria îi va judeca!

Cât despte eroul comemorat, istoria spune că a efectuat gimnaziul la liceul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, iar la 14 ani se mută la București cu mama și frații lui. În Capitală, a studiat la liceul „Cantemir Vodă” și apoi a devenit elev aș Școlii pregătitoare de ofițeri de infanteri. Obține rezultate excelente la învățătură și este avansat elev plutonier major încă din primul an, 1913, când este declarat șef de promoție.    A participat la Campania din Bulgaria, în cel de-al doilea Război balcanic, remarcându-se și obținând medalia „Avântul Tăriei”. La 1 iulie 1914 Craiu devine sublocotenent, îndeplinind funcția de comandant de pluton la Batalionul 2 Vânători „Regina Elisabeta”. Lui Vasile Craiu îi datorează Armata Română prima victorie a unui pilot de vânătoare. Se întâmpăla pe 18 martie 1917, în apropierea comunei Baldovinești (Galați). Trei luni mai târziu, Craiu este rănit în luptă. Reușește să aterizeze forțat și este transportat – cu eforturi uriașe – la spital. 

Revine în luptă și alături de camarazii săi din escadrila Nieuport-11, obține cele mai multe victorii din câte au reușit escadrilele românești pe front. A executat primele misiuni de noapte din istoria Aviației Române și a fost promovat la excepțional. Astfel, la numai 23 de ani a ajuns căpitan aviator, cel mai tânăr comandant de escadrilă din istoria aviației românești.Din păcate, la 24 august 1918, „șoimul de la Mărășești” a decolat pentru ultima oară de pe aerodromul din Bârlad. Craiu a dorit să facă acrobații, dar o componentă a avionului său a cedat și Vasile a plecat spre veșnicie. (Sursa: Active News)

Potrivit corespondentului nostru, la Stănești au avut loc survoluri cu MIG 21 Lancer, elicopterele militare IAR 330, crobații, lansare de parașutiști și zborul cu balonul cu aer cald. De asemenea, au fost drone, plimbări cu avionul, expoziții un concert The Motans și EMAA, iar publicul a avut la dispoziție inclusiv simulatoarele de zbor. Un spectacol unic în istoria Gorjului ultimilor 100 de ani, umbrit totuși de ridicola împărțire a spectatorilor în vaccinați și nevaccinați, așa cum vă spuneam mai sus!

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago