Prima publicație din județul Satu Mare care a informat despre acest odios act antiromânesc a fost portalul Buletin de Carei, a cărei redacție este coordonată de către doamna Ciută Daniela. În vreme ce la Carei era comemorat Avram Iancu, la Satu Mare se întâmpla ceva taman pe dos: bustul eroului național era vandalizat cu vopsea de către niște minți înfierbântate, care dau un semnal cum nu se poate mai mizerabil în acest colț de țară din nord vestul României, amintind de scenele și momentele cutremurătoare de după 30 August 1940, atunci când monumentele românești erau distruse sistematic.
“Astăzi, 5 septembrie 2021, în timp ce la Carei îl comemoram pe Eroul Național Avram Iancu, bustul acestuia de la Satu Mare era vandalizat.Acesta este respectul reciproc de care se face atâta caz de către persoanele cu atitudini antiromânești.Primăria Satu Mare nu a dat curs solicitării pentru iluminatul nocturn al bustului lui Avram Iancu dar busturi ale minorităților sunt mereu luminate și bine întreținute fapt ce denotă că există discriminare și la Satu Mare.”, notează Buletin de Carei după incidentul antiromânesc
Ca o notă suplimentară asupra acestui incident, trebuie menționat faptul că în timp ce monumentele maghiare din Satu Mare sunt puse în valoare prin iluminat nocturn cu ajutorul unor reflectoare moderne, acest bust al Eroului Național Avram Iancu era lăsat până de curând de izbeliște, până la acest incident, neiluminat și destul de neîngrijit mai mereu, cu gunoaie pe lângă el, deși se află lângă o instituție importantă a statului din Satu Mare.
Așadar, nu e destulă discriminarea bustului lui Avram Iancu în comparație cu monumentele maghiare din Satu Mare, acum se trece chiar și la vandalizarea bustului? Cât mai tolerăm antiromânismul la Satu Mare? Cât mai tolerăm trădarea și abuzurile din fiefurile UMDR-ului?
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
Leave a Comment