Bust pentru un primar din perioada austro-ungară inaugurat în fața Primăriei din Suceava
Trădare continuă pe latura identitară din partea PNL, și culmea, nu doar în Transilvania, sub influența UDMR-ului, acolo pe unde PNL este o biată anexă slugarnică a UDMR-ului, ci chiar și în Țara de Sus a Moldovei lui Ștefan cel Mare, la Suceava.
Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021, în jurul orei 12:00, în fața sediului Primăriei din Suceava, a fost inaugurat bustul unui fost primar al Sucevei din perioada austro-ungară: este vorba de Franz Ritter von Des Loges, care a îndeplinit funcția de primar al orașului Suceava între anii 1891-1914.
Studiind puțin biografia lui Franz Des Loges, aflăm că a absolvit în anul 1871 cursurile Facultății de Drept din Viena. A fost repartizat la Tribunalul din Cernăuți și apoi la Primăria aceluiași oraș. Deci, a judecat români și a împărțit “dreptatea” imperiului austro-ungar?
La inaugurarea statuii austriacului Franz Des Loges s-a spus că acesta “a avut un rol important în plan cultural. El a sprijinit procesul de restaurare și punere în valoare a unor monumente istorice reprezentative, coordonat de arhitectul Karl A. Romstorfer. Prin acest proiect, s-au realizat lucrări de consolidare a ruinelor Cetății de Scaun, s-au restaurat Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și Biserica Mirăuți“.
Cu doar câteva zile în urmă am vizitat Suceava, un oraș foarte frumos cu multe repere culturale și identitare românești, dar am rămas cu un gust amar după ce am constatat că nu am putut vizita Cetatea de Scaun a Sucevei, unde vizitatorilor li se solicita certificatul verde. Nici măcar prin cap nu mi-ar fi trecut atunci că o să pot vedea cum chiar la Suceava este inaugurat, dezvelit, bustul unui primar din perioada austro-ungară. Nici măcar comuniștii nu și-au permis o asemenea aroganță, deși și pe vremea lor s-a lovit destul de mult în valorile identitare românești.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Împreună cu mai mulți bucureșteni am ajutat anul trecut un boschetar să ajungă primar” În apropierea sărbătorilor de iarnă, oamenii încearcă să fie mai buni, mai solidari, cu mai multă empatie, gândindu-se mai mult la semenii lor aflați în nevoie. Așa debutează și o postare de pe contul de socializare […]