30 Noiembrie 1940: La Nădăşel o bandă de unguri din comuna Viştea a tăiat cu securile capul tânărului Ciocănaş Ioan în văzul surorii sale mai mici doar pentru că era român
Invazia armatelor horthyste în Ardealul de Nord după Dictatul de la Viena de la 30 august 1940 a lăsat mai multe atrocități și masacre cu motivații etnice îndreptate împotriva populației majoritare, respectiv împotriva românilor ardeleni.
Am descoperit acest lucru personal în timpul unui pelerinaj religios în Maramureș, atunci când ajunși la mănăstirea Bixad, starețul mănăstirii mi-a înmânat aflând că sunt jurnalist, un braț plin de documente referitoare la masacrele de după Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, inclusiv masacrul țăranilor români uciși într-o anexă a mănăstirii de la Bixad.
Ei bine, pe 30 noiembrie 1940, în localitatea Nădăşel, pe atunci aflată în jud. Salaj, “o bandă de unguri din comuna Viştea a tăiat cu securile capul tânărului Ciocănaş Ioan în văzul surorii sale mai mici doar pentru că era român”. (n.r. vezi foto cu invazia trupelor ungare în Nădașel în 1940).
În literatura ungară, invazia Ardealului de Nord / Transilvaniei de Nord și atrocitățile care au urmat, purificarea etnică, masacrele, toate ororile prin care a fost trecută populația românească din Transilvania, sunt în continuare glorificate și prezentate ca fapte strălucite de “vitejie” ale poporului ungar.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Noul număr al revistei MAGAZIN CRITIC a fost publicat și luna aceasta de către echipa noastră. Publicația apare periodic în format electronic, iar în varianta scrisă doar la comenzile cititorilor. Pentru a intra în posesia integrală a revistei şi pentru abonamente, contactaţi adresele de email: contact@magazincritic.ro sau telefonul: 0760138885. Donează pentru Glasul.info! În […]