La 29 noiembrie 1577, Ioan Nicoară Potcoavă le scria saşilor din Bistriţa că a luat domnia, intitulându-se, în epistola respectivă, „Ioan din mila lui Dumnezeu, principe al Ţării Moldovei, domn şi adevărat moştenitor”

„Ioan din mila lui Dumnezeu, principe al Ţării Moldovei, domn şi adevărat moştenitor”

Eroi uitați ai neamului românesc: Ioan Nicoară Potcoavă, frate al domnitorului Moldovei, rebelul Ioan Vodă cel Viteaz, hatman al cazacilor zaporojeni (păstrând o adevărată tradiție a hatmanilor moldoveni care i-au condus pe cazaci în stepele Ucrainei de astăzi), și în cele din urmă chiar domn al Moldovei, după ce intră în Moldova cu sprijinul cazacilor și câștigă bătălia împotriva lui Petru Şchiopul.

La 29 noiembrie 1577, Ioan Nicoară Potcoavă le scria saşilor din Bistriţa că a luat domnia, intitulându-se, în epistola respectivă, „Ioan din mila lui Dumnezeu, principe al Ţării Moldovei, domn şi adevărat moştenitor”

Monumente dedicate lui Ioan Nicoară Potcoavă brăzdează Ucraina de astăzi, din preajma fostelor teritorii poloneze până în stepele de jos ale Ucrainei ce coboară până la gurile Dunării.În România, în afară de romanul lui Mihail Sadoveanu și poemul lui Taras Șevcenko din anul 1840, “Ivan Pidkova” (Ioan Potcoavă), promovat mai ales în perioada comunistă, nu prea se știe mai nimic despre acest erou al românilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Celebrat și cinstit ca “erou ucrainean”, Ioan Nicoară Potcoavă rămâne în istoria neamului românesc ca un lider neînfricat implicat activ în lupta antiotomană, ca și fratele său (n.r. a fost frate după mamă cu Ioan Vodă cel Viteaz).

PS: doi frați cu o forță fizică extraordinară:

– primul, Ioan Vodă cel Viteaz sau Ioan Vodă cel Cumplit, în bătălia de la iezerul Cahul a tras singur un tun după el

– al doilea, Ioan Nicoară Potcoavă, putea să îndoaie potcoavele cu mâinile goale

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

30 Noiembrie 1940: La Nădăşel o bandă de unguri din comuna Viştea a tăiat cu securile capul tânărului Ciocănaş Ioan în văzul surorii sale mai mici doar pentru că era român

mar nov. 30 , 2021
30 Noiembrie 1940: La Nădăşel o bandă de unguri din comuna Viştea a tăiat cu securile capul tânărului Ciocănaş Ioan în văzul surorii sale mai mici doar pentru că era român Invazia armatelor horthyste în Ardealul de Nord după Dictatul de la Viena de la 30 august 1940 a lăsat […]
30 Noiembrie: La Nădăşel o bandă de unguri din comuna Viştea a tăiat cu securile capul tânărului Ciocănaş Ioan în văzul surorii sale mai mici doar pentru că era român

Poate vă place și:

libris.ro