Toți demonii iadului ies să ispitească oamenii în desfrâu, distracție nebunească, băutură și patimi trupești în timpul postului, dar mai ales în Noaptea Nașterii Domnului, spunând în tot trupul, în toate mințile și la toate urechile că Iisus vrea să fii desfrânat, să te „iubești” în patima trupului, să bei, să mănânci, așa ca Pruncul să nu Se poată naște și sălășlui în inima ta, scopul demonilor fiind să rușineze Sfânta Treime, pe Maica Domnului, toți sfinții, îngerii păzitori și toate Cerurile, ca să plângă, nu să Se bucure de mântuirea lumii împreună cu aceasta.
Pentru că oamenii nu se roagă și nu-și păzesc mintea – așa reușesc să întristeze Cerurile. Că spune Mântuitorul, „Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul este neputincios” (Matei 26,41). Și mai zice, referindu-Se la toți creștinii care cad: „ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi” (Matei 24,24). Așa ne rușinează și pe noi Sfântul Ioan Gură de Aur, spunându-ne: „Păcatul te stăpâneşte nu prin puterea lui, ci prin delăsarea ta”.
Să fim, deci, ca păstorii oilor din câmp, atunci când, în ieslea animalelor, S-a născut Iisus, tablou care se referă la privegherea și păstorirea gândurilor și minții, la curăţirea inimii, la simplitate, smerenie și rugăciune, la depărtarea de zgomotul distracției și agitație lumești, că doar așa putem auzi îngerii cântând și colindând „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”(Luca 2, 14).
Claudiu Dumitrache
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment