„Inspiraţia este fundamentul artelor în genere, ea este exact ca impulsul electric care stârneşte fulgerul între doi poli. În momentul în care tensiunea între doi poli se creează, fulgerul apare. Fără fulger nu poate să existe fulger.” – Nichita Stănescu
Cu ocazia împlinirii a doi ani de la înființarea revistei Regal Literar (fondată la 15 iulie 2020) și cu ocazia cinstirii memoriei regretatului om de cultură Nicolae Dabija (născut la 15 iulie 1948), Directorul de Onoare in memoriam al redacției Regal Literar Chișinău, pentru seriozitatea și responsabilitatea lor față de cititori și de sine, pentru erudiția și pentru talentul lor, pentru înalta pricepere, pentru inspirație și excelență, au fost desemnați laureații Premiilor Regal Literar 2022.
„Am stabilit să oferim premii de excelență (pentru lucrări care se pot socoti astfel), câteva premii speciale și distincții (pentru că nu putem face abstracție de meritele deosebite ale autorilor care sunt, de fapt, de valoare inestimabilă), dar și două mențiuni care arată că scrierile respective sensibilizează.
De asemenea, am decis să desemnăm și Omul Anului la Regal Literar, acesta fiind acel autor a cărui literatură liniștește sufletul omenesc de mai multă vreme, cărțile și conferințele sale fiind de un folos deosebit în România și Republica Moldova, tratând, cu seriozitate, talent și înaltă pricepere, pseudo-psihologia omului contemporan, evenimentele și manifestările din lume, arătând cum ar trebui să viețuiască un om în mod corect și cum să răspundă în fața provocărilor din lumea profană și din arta înșelătoare.” – Claudiu Dumitrache, fondatorul revistei Regal Literar
***
În mod simbolic, în semn de prețuire, pentru recunoașterea valorilor și pentru continuarea idealurilor nobile și elitiste, se comunică lista laureaților Premiilor Regal Literar 2022:
Omul Anului
- Savatie Baștovoi – pentru întreaga operă literară; pentru erudiție și unicitate, pentru analizele psihologice și teologice expuse cu multă pricepere în scris și în conferințe; pentru contribuția adusă la viziunea corectă și lucidă a fenomenelor și manifestărilor din contemporaneitate, în special în rândul tinerilor din Republica Moldova, Germania și România; pentru folosul tuturor celor care caută să afle moralitatea, literatura, artele și spiritualitatea în mod autentic.
Distincția de Excelență:
- Sorin Bute – pentru analizele teologice și psihologice publicate în mediul virtual, de mare folos, cu privire la manifestarea omului contemporan; pentru opiniile și comentariile de moralitate și spiritualitate expuse cu deosebită pricepere.
- Theologos Cadar – pentru analizele teologice și științifice comunicate în mod deosebit în mediul virtual (chilieathonita.ro) și pentru talentul oratoric care se dovedește a fi de mare folos, contribuind la formarea intelectuală, psihologică și spirituală a celor însetați de cunoaștere.
- Jonathan Jackson – pentru contribuția adusă în lume la înțelegerea artei autentice, pentru operele literare scrise cu inspirație și talent, pentru punerea în lumină a valorilor culturii răsăritene.
- Sebastian Serdaru – pentru întreaga operă teologică închinată Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; pentru talentul și inspirația cu care contribuie la aprofundarea culturii răsăritene, pentru operele științifice de valori istorice și teologice semnificative.
- Dan Bădulescu – pentru întreaga operă științifică, de mare valoare și folos; pentru deosebitele cercetări teologice și psihologice care combat pseudo-științele și scot la lumină adevărul, moralitatea și libertatea; pentru contribuția adusă la cunoașterea profunzimii și sensului artelor.
- Cristinel Ioja – pentru întreaga operă științifică, teologică și psihologică, de mare valoare și folos, prin care contribuie la viziunea lucidă a omului în fața provocărilor contemporane; pentru talentul deosebit și inspirația prin care reușește să fie un reper intelectual autentic.
Distincția Culturală:
- Sergiu Cioiu – pentru arta actorului de readucere în prezent a simbolurilor artistice și creștine: Constantin Brâncuși, Nichita Stănescu, respectiv Sfântul Constantin Brâncoveanu.
- Andrei Zincă – pentru performanța profesională în domeniul artei cinematografice, pe plan național și internațional.
- Sebastian Zidaru – pentru creațiile literare și pentru promovarea culturii în rândul tinerilor.
- Alexa Visarion – pentru promovarea spiritualității românești pe parcursul întregii cariere din perspectiva teatrului și filmului, în continuu dialog și simbioză.
Premiul pentru poezie:
- Cristian Mușa – pentru publicarea deosebitelor creații poetice în revista Regal Literar.
- Radu Botiș și Gentiana Muhaxhiri – pentru volumul bilingv „În brațele luminii – Në krahët e dritës” (Editura Amanda Edit, 2022).
Premiul pentru eseistică:
- Livia Ciupercă – pentru eseistică și pentru promovarea literaturii române.
- Galina Martea – pentru eseistică, cercetare și pentru promovarea literaturii române în lume.
- Ștefan T. Baciu – pentru eseistică și pentru promovarea culturii în rândul tinerilor.
Premiul pentru critică literară:
- Nadejda Ivanov – pentru publicarea lucrării de critică literară „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (Editura Știința, 2021).
Premiul de Excelență pentru volumele publicate în perioada ian. 2021 – mar. 2022:
- Andrei Drăgulinescu – pentru publicarea volumului de morală și știință, cu privire la manifestarea artistului muzical contemporan, „Armoniile lui Dumnezeu și disonanțele lumii” (Editura Agaton, 2022).
- Emilia Țuțuianu – pentru publicarea albumului „Antotimpurile lui Eminescu la Văratic; 170 de ani de la nașterea Românului Absolut, Mihai Eminescu” (Editura Mușatinia, 2021).
- Vasilisk Donica – pentru volumul de nuvele „Poteci spre ziua a șaptea” (Editura Epigraf, 2021).
- Nicolae Nicău – pentru lucrarea „Monahul Proclu Nicău, trâmbița sihaștrilor. Cuvinte vii” (Editura Agaton, 2022).
- Mihail Vlădăreanu – pentru lucrarea „Muzica, limbaj deschis între Dumenzeu și om” (Editura Bibliotheca & Editura Universitară, 2022).
- Gabriel Iancu – pentru cercetarea istorică expusă în lucrarea „Primele secole ale creștinismului românesc (sec. I-VI)” (Editura Agaton, 2022).
- Vali Şerban – pentru volumul de proză scrurtă „Iartă, crede în tine şi mergi mai departe” (Editura Berg, 2021).
- Flori Bungete – pentru volumul deosebit de proză contemporană „Există un nou început” (Editura Bibliotheca, 2021).
Mențiuni:
- Augustina Visan – pentru volumul de versuri (debut) „Fă ceva tată” (Editura Prut Internațional, 2021).
- Tatiana Grosu – pentru volumul de versuri (debut) „Ce vedem noi când ne uităm unul la altul” (Editura Casa de Pariuri Literare, 2021).
Comisia de evaluare a fost formată din:
- Prof. univ. dr. Ștefan-Lucian Mureșanu (filolog, antrolopog, etnograf, scriitor, critic literar – I.E.F, Academia Română și membru AFHBR).
- Prof. univ. dr. George Coandă (istoric al culturii și civilizației, scriitor, ziarist, critic literar – vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, președinte UZPR Târgoviște).
- Lect. univ. dr. Lucian-Costin Dindirică (scriitor, istoric – Director al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj).
- Prof. dr. Cornel Mărculescu (scriitor, istoric – vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, filiala Dâmbovița).
- Maria Ivanov (scriitor, eseist, poet, editor – Director revista TIMPUL Chișinău).
- Nicolae Florentin Streche (filolog, poet, eseist, critic literar – redactor-șef Regal Literar).
- Claudiu Dumitrache (sciitor, eseist, hamartiolog artistic – membru CPFCFC, Societatea Academică de Cercetare a Religiilor şi Ideologiilor; fondator Regal Literar).
Parteneri principali:
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Librăriile Dialar.
„Din cele 63 de nominalizări, am ales să premiem, evident, lucrările cu sens, serioase. Foarte multe nominalizări au venit din partea unor autori tineri de literatură senzuală, sexuală, pornografică, delirantă și fantezistă, literatură provenită din frustrări, depresii, mândrii, traume, neputințe, răzvrătiri, ideologii felurite și necunoaștere, unele putând ușor să impresioneze profanii printr-un stil erudit și impunător de exprimare, având ocazia să fie socotite drept scrieri valorice de către unii. Acest fapt, din păcate, ne-a întristat. Majoritatea tinerilor, dar și o mare parte din adulții care se aventurează în lumea literaturii, sunt cuprinși de această ideologie a scrisului fără discernământ, lăsând seriozitatea de-o parte și acceptând compromisul intelectual și spiritual, fiind mult mai ușor decât a te pune cu adevărat pe treabă și a perpetua umanismul autentic. Ei îmbrătișează, de fapt, surogatul umanismului, care a apărut prin prisma faptului că unii nu-și pot asuma calitatea umană ce tinde spre desăvârșire și depășirea lumii hedoniste, nihiliste, de consum, de pofte, de instinct, sofisme și autosuficiență, operele lor fiind, totodată, mărturii pentru lipsa de discernământ și cunoaștere de la începutul celui de-al III-lea mileniu.” – Claudiu Dumitrache, fondatorul revistei Regal Literar
SURSA: Regal Literar