Premiile Regal Literar pentru ianuarie 2021 – martie 2022

„Inspiraţia este fundamentul artelor în genere, ea este exact ca impulsul electric care stârneşte fulgerul între doi poli. În momentul în care tensiunea între doi poli se creează, fulgerul apare. Fără fulger nu poate să existe fulger.” – Nichita Stănescu

Cu ocazia împlinirii a doi ani de la înființarea revistei Regal Literar (fondată la 15 iulie 2020) și cu ocazia cinstirii memoriei regretatului om de cultură Nicolae Dabija (născut la 15 iulie 1948), Directorul de Onoare in memoriam al redacției Regal Literar Chișinău, pentru seriozitatea și responsabilitatea lor față de cititori și de sine, pentru erudiția și pentru talentul lor, pentru înalta pricepere, pentru inspirație și excelență, au fost desemnați laureații Premiilor Regal Literar 2022.

„Am stabilit să oferim premii de excelență (pentru lucrări care se pot socoti astfel), câteva premii speciale și distincții (pentru că nu putem face abstracție de meritele deosebite ale autorilor care sunt, de fapt, de valoare inestimabilă), dar și două mențiuni care arată că scrierile respective sensibilizează.

De asemenea, am decis să desemnăm și Omul Anului la Regal Literar, acesta fiind acel autor a cărui literatură liniștește sufletul omenesc de mai multă vreme, cărțile și conferințele sale fiind de un folos deosebit în România și Republica Moldova, tratând, cu seriozitate, talent și înaltă pricepere, pseudo-psihologia omului contemporan, evenimentele și manifestările din lume, arătând cum ar trebui să viețuiască un om în mod corect și cum să răspundă în fața provocărilor din lumea profană și din arta înșelătoare. – Claudiu Dumitrache, fondatorul revistei Regal Literar

***

În mod simbolic, în semn de prețuire, pentru recunoașterea valorilor și pentru continuarea idealurilor nobile și elitiste, se comunică lista laureaților Premiilor Regal Literar 2022:   

Omul Anului

 • Savatie Baștovoi – pentru întreaga operă literară; pentru erudiție și unicitate, pentru analizele psihologice și teologice expuse cu multă pricepere în scris și în conferințe; pentru contribuția adusă la viziunea corectă și lucidă a fenomenelor și manifestărilor din contemporaneitate, în special în rândul tinerilor din Republica Moldova, Germania și România; pentru folosul tuturor celor care caută să afle moralitatea, literatura, artele și spiritualitatea în mod autentic.

Distincția de Excelență:

 • Sorin Bute – pentru analizele teologice și psihologice publicate în mediul virtual, de mare folos, cu privire la manifestarea omului contemporan; pentru opiniile și comentariile de moralitate și spiritualitate expuse cu deosebită pricepere.
 • Theologos Cadar – pentru analizele teologice și științifice comunicate în mod deosebit în mediul virtual (chilieathonita.ro) și pentru talentul oratoric care se dovedește a fi de mare folos, contribuind la formarea intelectuală, psihologică și spirituală a celor însetați de cunoaștere.
 • Jonathan Jackson – pentru contribuția adusă în lume la înțelegerea artei autentice, pentru operele literare scrise cu inspirație și talent, pentru punerea în lumină a valorilor culturii răsăritene.
 • Sebastian Serdaru – pentru întreaga operă teologică închinată Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; pentru talentul și inspirația cu care contribuie la aprofundarea culturii răsăritene, pentru operele științifice de valori istorice și teologice semnificative.
 • Dan Bădulescu – pentru întreaga operă științifică, de mare valoare și folos; pentru deosebitele cercetări teologice și psihologice care combat pseudo-științele și scot la lumină adevărul, moralitatea și libertatea; pentru contribuția adusă la cunoașterea profunzimii și sensului artelor.
 • Cristinel Ioja – pentru întreaga operă științifică, teologică și psihologică, de mare valoare și folos, prin care contribuie la viziunea lucidă a omului în fața provocărilor contemporane; pentru talentul deosebit și inspirația prin care reușește să fie un reper intelectual autentic.

Distincția Culturală:

 • Sergiu Cioiu – pentru arta actorului de readucere în prezent a simbolurilor artistice și creștine: Constantin Brâncuși, Nichita Stănescu, respectiv Sfântul Constantin Brâncoveanu.
 • Andrei Zincă – pentru performanța profesională în domeniul artei cinematografice, pe plan național și internațional.
 • Sebastian Zidaru – pentru creațiile literare și pentru promovarea culturii în rândul tinerilor.
 • Alexa Visarion – pentru promovarea spiritualității românești pe parcursul întregii cariere din perspectiva teatrului și filmului, în continuu dialog și simbioză.

Premiul pentru poezie: 

 • Cristian Mușa – pentru publicarea deosebitelor creații poetice în revista Regal Literar.
 • Radu Botiș și Gentiana Muhaxhiri – pentru volumul bilingv „În brațele luminii – Në krahët e dritës” (Editura Amanda Edit, 2022).

Premiul pentru eseistică:

 • Livia Ciupercă – pentru eseistică și pentru promovarea literaturii române.
 • Galina Martea – pentru eseistică, cercetare și pentru promovarea literaturii române în lume.
 • Ștefan T. Baciu – pentru eseistică și pentru promovarea culturii în rândul tinerilor.

Premiul pentru critică literară:

 • Nadejda Ivanov – pentru publicarea lucrării de critică literară „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (Editura Știința, 2021).

Premiul de Excelență pentru volumele publicate în perioada ian. 2021 – mar. 2022:

 • Andrei Drăgulinescu – pentru publicarea volumului de morală și știință, cu privire la manifestarea artistului muzical contemporan, „Armoniile lui Dumnezeu și disonanțele lumii” (Editura Agaton, 2022).
 • Emilia Țuțuianu – pentru publicarea albumului „Antotimpurile lui Eminescu la Văratic; 170 de ani de la nașterea Românului Absolut, Mihai Eminescu” (Editura Mușatinia, 2021).
 • Vasilisk Donica – pentru volumul de nuvele „Poteci spre ziua a șaptea” (Editura Epigraf, 2021).
 • Nicolae Nicău – pentru lucrarea „Monahul Proclu Nicău, trâmbița sihaștrilor. Cuvinte vii” (Editura Agaton, 2022).
 • Mihail Vlădăreanu – pentru lucrarea „Muzica, limbaj deschis între Dumenzeu și om” (Editura Bibliotheca & Editura Universitară, 2022).
 • Gabriel Iancu – pentru cercetarea istorică expusă în lucrarea „Primele secole ale creștinismului românesc (sec. I-VI)” (Editura Agaton, 2022).
 • Vali Şerban – pentru volumul de proză scrurtă „Iartă, crede în tine şi mergi mai departe” (Editura Berg, 2021).
 • Flori Bungete – pentru volumul deosebit de proză contemporană „Există un nou început” (Editura Bibliotheca, 2021).

Mențiuni:

 • Augustina Visan – pentru volumul de versuri (debut) „Fă ceva tată” (Editura Prut Internațional, 2021).
 • Tatiana Grosu – pentru volumul de versuri (debut) „Ce vedem noi când ne uităm unul la altul” (Editura Casa de Pariuri Literare, 2021).

Comisia de evaluare a fost formată din:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
 • Prof. univ. dr. Ștefan-Lucian Mureșanu (filolog, antrolopog, etnograf, scriitor, critic literar – I.E.F, Academia Română și membru AFHBR).
 • Prof. univ. dr. George Coandă (istoric al culturii și civilizației, scriitor, ziarist, critic literar – vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, președinte UZPR Târgoviște).
 • Lect. univ. dr. Lucian-Costin Dindirică (scriitor, istoric – Director al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj).
 • Prof. dr. Cornel Mărculescu (scriitor, istoric – vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, filiala Dâmbovița).
 • Maria Ivanov (scriitor, eseist, poet, editor – Director revista TIMPUL Chișinău).
 • Nicolae Florentin Streche (filolog, poet, eseist, critic literar – redactor-șef Regal Literar).
 • Claudiu Dumitrache (sciitor, eseist, hamartiolog artistic – membru CPFCFC, Societatea Academică de Cercetare a Religiilor şi Ideologiilor; fondator Regal Literar).

Parteneri principali:

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Librăriile Dialar.

Din cele 63 de nominalizări, am ales să premiem, evident, lucrările cu sens, serioase. Foarte multe nominalizări au venit din partea unor autori tineri de literatură senzuală, sexuală, pornografică, delirantă și fantezistă, literatură provenită din frustrări, depresii, mândrii, traume, neputințe, răzvrătiri, ideologii felurite și necunoaștere, unele putând ușor să impresioneze profanii printr-un stil erudit și impunător de exprimare, având ocazia să fie socotite drept scrieri valorice de către unii. Acest fapt, din păcate, ne-a întristat. Majoritatea tinerilor, dar și o mare parte din adulții care se aventurează în lumea literaturii, sunt cuprinși de această ideologie a scrisului fără discernământ, lăsând seriozitatea de-o parte și acceptând compromisul intelectual și spiritual, fiind mult mai ușor decât a te pune cu adevărat pe treabă și a perpetua umanismul autentic. Ei îmbrătișează, de fapt, surogatul umanismului, care a apărut prin prisma faptului că unii nu-și pot asuma calitatea umană ce tinde spre desăvârșire și depășirea lumii hedoniste, nihiliste, de consum, de pofte, de instinct, sofisme și autosuficiență, operele lor fiind, totodată, mărturii pentru lipsa de discernământ și cunoaștere de la începutul celui de-al III-lea mileniu.” – Claudiu Dumitrache, fondatorul revistei Regal Literar

Foto: Regal literar

SURSA: Regal Literar

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

Tenis de masă: România a cucerit 10 medalii la Europenele de cadeți și juniori

sâm iul. 16 , 2022
România a cucerit nu mai puţin de zece medalii la Campionatele Europene de tenis de masă pentru cadeţi şi juniori de la Belgrad, şase de aur, una de argint şi trei de bronz, informează Agerpres. Bilanţul cel mai bogat l-au reuşit juniorii (U19), cu patru medalii de aur, una de argint […]
Tenis de masă: România a cucerit 10 medalii la Europenele de cadeți și juniori

Poate vă place și:

libris.ro