Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela?

În 2022 încă mai găsim locații turistice în care se folosește sintagma “Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela!” Instanțele de judecată au sancționat acest lucru ori de câte ori au fost sesizate, la fel și unele instituții ale statului român! Găsiți mai jos temeiul legal care stă la baza sancționării operatorilor economici care afișează astfel de bazaconii în ideea de a-i intimida pe unii turiști. “Instanța reține că potrivit art.1 al. 2 lit. f din O.G. 137/2000 (ce reprezintă o transpunere aproape fidelă a Directivei Consiliului 2000/43/CE privind aplicarea principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de origine rasială sau etnică) principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi:…. dreptul de acces la toate locurile şi serviciile destinate folosinţei publice.”

Definiția discriminării este consacrată legislativ în art. 2 al 1 din O.G. 137/2000 și reprezintă orice deosebire, excludere restricție sau preferință, pe baza de rasă, naționalitate, etnie…care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice domenii ale vieții publice.

Utilizarea sintagmei „Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela”, contravine prevederilor art. 3 lit. c coroborat cu art. 9 din O.G. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Totodată, potrivit articolului 8 din Ordonanţa de urgenţă nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 lei săvârşirea de către persoane fizice sau juridice a faptei de nerespectare a obligaţiei privind accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.

Campanie națională de informare, educare și conștientizare a consumatorilor cu privire la drepturile acestora pe plajele Litoralului românesc derulată de Asociaţia Pro Consumatori sub sloganul ,,Plaja este domeniul public! Cunoaște-ți drepturile!”

Fii proactiv! Fii proconsumator! Distribuie prietenilor tăi această postare pentru a lua și ei atitudine și a schimba comportamentul de vătaf de plajă al unor agenți economici!

Asociaţia Pro Consumatori

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

Candidatul UDMR la Primăria Carei nu recunoaște limba oficială a României

Candidatul UDMR Carei pentru funcția de primar sfidează comunitatea locală și nu recunoaște limba oficială…

4 ore ago

13 Mai 1903 – În comuna Șepreuș jandarmii unguri trag la ordin împotriva românilor

13 Mai 1903 - "În Şepreuş (comitatul Arad) erau alegeri pentru un nou primar. Solgăbirăul…

16 ore ago

13 mai 1879 – Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata…

19 ore ago

12 Mai 2024 – La Iași avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu

Duminică, 12 mai 2024, de la ora 16.00, la rondul Tătărași Nord din Iași, avut…

22 de ore ago