Historia Magistra Vitae | Olimpiada Națională de Istorie de la Râmnicu Vâlcea

Municipiul Râmnicu Vâlcea a găzduit în perioada 10-14 aprilie 2023, Olimpiada Națională de Istorie, un concurs de excelență care se adresează anual elevilor pasionați de trecut și istorie,
Faza Națională a Olimpiadei de Istorie organizată în județul Vâlcea se regăsește în lista evenimentelor deosebit de importante ce se desfășoară sub egida Ministerului Educației, obiectivul declarat al competiției fiind acela de a reuni, ca în fiecare an, cei mai buni elevi pasionați de trecutul și prezentul istoric.

„Olimpiadele, după cum bine știm, promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, comunicarea interpersonală și competitivitatea, stimulează gândirea critică și creativitatea. Dragi elevi, stimați profesori, suntem bucuroși că avem posibilitatea să fim gazdele unei asemenea experiențe și să simțim emoția confruntării elitelor”, declara la începutul competiției Inspectorul Școlar General ISJ Vâlcea, doamna prof. Mihaela Andreianu.

Președintele Olimpiadei Naționale de Istorie 2023 de la Râmnicu Vâlcea, Prof. univ. dr. habil. Silviu Miloiu, Prorector pentru Dezvoltare Instituțională și Relații Internaționale al Universității „Valahia” din Târgoviște, a transmis la rândul său participanților ediției din acest an a olimpiadei: „Nu știu, dragi prieteni mai tineri, ce va fi însemnând pentru voi și pentru generația voastră lecția de istorie, cabinetul de istorie, profesorul de istorie, lectura lucrărilor istorice. Pentru noi însemna identitate și devenire. Nu sunt în măsură nici astăzi, cum nu am fost nici când trăiam primăvara vârstei voastre, să disting cu claritate dacă amintirea este un proces mai degrabă cognitiv sau unul esențialmente social. Pot însă afirma cu certitudine că o jumătate de secol de viață mi-a dovedit că, așa cum afirma finlandezul Jorma Kalela, „reprezentările istoriei transmit înţelesuri politice, indiferent dacă acestea sunt intenţionate sau nu”, iar competiţia asupra înţelesurilor istoriei reprezintă de fapt o competiţie asupra relevanţei acesteia pentru acţiunile viitoare.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La Olimpiada Națională de Istorie din acest an au participat 334 de elevi din 41 de județe și municipiul București, în program aflându-se și vizitarea orașului de către elevii participanți și profesorii însoțitori, excursie la Culele Măldărești, Mănăstirile Hurezi și Bistrița, atelierele meșterilor olari, vizite la Arhivele Naționale din Vâlcea, Muzeul Județean „Aurel Sacerdoțeanu” Vâlcea și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

„În perioada 10-14 aprilie 2023, istoria Olimpiadei Naționale de Istorie s-a scris sub ochii noștri, la Râmnicu Vâlcea. Aceste eveniment a reunit tineri pasionați ai unui domeniu echivalent cu identitatea noastră națională. Void ragi elevi, sunteți viitorul! Prin pregătirea, dorința de afirmare, seriozitate și pasiune ați demonstrate că „Historia Magistra Vitae est”. Felicitări tuturor participanților! Mulțumiri membrilor Comiei Centrale, domnului Președinte al Olimpiadei Naționale, Comisiei de Organizare, tuturor colegilor implicați în organizare, instituțiilor vâlcene pentru implicarea în organizarea acestui eveniment national, aflat sub egida Ministerului Educației”, a declarat prof. Daniela Samoilă, Inspector Școlar pentru Istorie și Stiințe socio-umane.

„Historia MagistraVitae” – Impresii ale elevilor participanți și profesorilor la Olimpiada Națională de Istorie, Râmnicu Vâlcea, 2023

Despre experiența Olimpiadei Naționale de Istorie găzduită în acest an de Râmnicu Vâlcea, participanții au avut doar cuvinte de laudă. Va fi o provocare pentru organizatorii de anul viitor ai olimpiadei să mențină aceleași standard, așa cum declara unul dintre profesorii din țară. Organizarea a fost impecabilă, cazarea și masa excelente, iar activitățile propuse educative și interesante.

„Mă bucur enorm că am avut prilejul să fiu prezentă la o astfel de competiție în calitate de participant al județului Timiș și cu siguranță că îmi vor rămâne imprimate în minte toate locurile pline de încărcătură istorică, județul Vâlcea, dar și oamenii foarte amabili și joviali pe care i-am întâlnit încă de la ajungerea la destinație.” (Tunsu Iulia, clasa a X-a, județul Timiș).

„O organizare de excepție, oameni calzi, primitori, cazare de lux. Am apreciat în mod deosebit programul plin, interesant, cu micile surprize ale gazdelor care ne-au impresionat și grija pentru oaspeți. Un oraș extrem de curat, plin de flori minunate. Vâlcea a ridicat foarte mult ștacheta Olimpiadelor de istorie. Va fi o provocare pentru organizatorii de anul viitor sa mențină aceleași standarde! Felicitări gazdelor!” (prof. dr. Elena Ștefănică, însoțitor județul Argeș).

„Râmnicu Vâlcea a fost o experiență superbă pe toate planurile: organizare superbă, colegi ospitalieri și foarte drăguți, orașul curat și frumos, personalul hotelului foarte amiabil. Cred, că poate fi un model de preluat pentru organizatorii Olimpiadelor viitoare de istorie.” (prof. Talpazan Vasile Viorel, Buzău).

„Acum, la finalul unei alte ediții a Olimpiadei Naționale de Istorie este vremea bilanțului și a mulțumirilor. Iar bilanțul nu poate decât pozitiv iar mulțumirile atât multe cât și sincere. Sunt convins ca această ediție, deși este impozisibil sa fi mulțumit pe toată lumea, va rămâne un reper după care vor judecate multe ediții viitoare ale Olimpiadei. Iar standardul care a fost ridicat în acest an la Râmnicu Vâlcea este deosebit de înalt și dificil de atins. Organizarea a fost aproape impecabilă, atât în ceea ce privește cazarea, activitățile gândite de organizatori cât și eforturile depuse de către cadrele didactice din comisia de organizare. Iar eventualele mici erori țin doar de hazardul momentului. Așadar delegația „orașului de pe Mureș” vă mulțumește și speră că reperul impus de ediția 2023 a Olimpiadei Naționale de Istorie va fi urmat de alte județe în anii următori.” (prof. Sergiu Duma, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad).

„Mulțumim colegilor noștri, profesorii vâlceni, inspectorilor implicați și autorităților locale care au avut grijă să ne simțim minunat în aceste zile. Organizarea a fost impecabilă, cazarea și masa excelente, iar activitatile propuse educative și interesante. Ne bucurăm că am fost oaspeții unui oraș foarte curat și linistit cu o istorie bogată.” (prof. Dr. Valentin Gheorghe, județul Ialomița).

„Experința mea la Olimpiada naționala de istorie organizată la Râmnicu Valcea a fost una minunată. Încă de la primele momente ale noastre în acest oras, am fost preluați de către organizatori, care s-au dovedit a fi foarte entuziasmați sa ne vada, sentimentul lor păstrându-se pe parcursul întregii săptămâni. În cea ce privește orașul în sine, am fost impresionat de cât de curat este. De asemenea, calitatea aerului era asemănătoare cu cea a aerului de la munte. Din aceste motive, Râmnicu Vâlcea a dobândit o percepție bună în mintea mea. În cea ce privește cazarea, aceasta a întrecut orice așteptare, atât în privința dormitoarelor, cât și a mâncării care a fost servită. Excursiile la Horezu au fost foarte captivante și pline de entuziasm, cu toate că mi-aș fi dorit să pot petrece un răstimp mai mult în acele locații. În concluzie, am doar cuvinte de laudă referitor la felul în care am fost primiți de către județul Valcea.” (Mario Gherga, clasa a IX-a, județul Timiş).

„O experiență frumoasă alături de oameni minunați cu care am împărtășit aceeași pasiune: istoria. Am cunoscut sentimentul de unitate și dorința de a-mi îmbogăți cunoștințele. Râmnicu Vâlcea s-a dovedit a face parte din călătoriile care mă aduc cât mai aproape de destinația finală. A fost orașul zâmbetelor!” (Marcu Andreea, clasa a X-a, Buzău).

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

Senatorul Diana Șoșoacă a învins singură Parlamentul de trei ori

joi apr. 20 , 2023
Ce poate face un singur senator al României când toată clasa politică este împotriva lui? Mulți ar spune că nimic, bătălia e pierdută din start. Dar senatorul și președintele S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă a demonstrat că se poate. Și nu o dată, ci de foarte multe ori, dar de 3 […]
Senatorul Diana Șoșoacă a învins singură Parlamentul de trei ori

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News