Categories: Antiromanism

La 10 mai 1923 grănicerul Aurelian Mihăilescu era ucis de bolşevici în timp ce păzea hotarul Nistrului

În timpul încercărilor bandelor de bolșevici de a introduce în Basarabia arme de foc și muniție necesare pregătirii revoltei de la Tatarbunar, grănicerul Aurelian Mihăilescu era ucis de bolşevici în timp ce păzea hotarul Nistrului. Căpitanul Aurelian Mihăilescu a fost decorat post-mortem de Regele Ferdinand I.

Încercând să oprească bolșevicii care căutau să se infiltreze din URSS cu arme în Basarabia, grănicerul Aurelian Mihăilescu sfârșește împușcat după ce îi deconspiră și încearcă reținerea lor. La zece ani distanță de la moartea sa, în anul 1933, grănicerii din Olănești au ridicat un moment în memoria lui Aurelian Mihăilescu, cel care le fusese coleg și apărase cu prețul vieții sale hotarele țării. Monumentul a fost distrus de către sovietici în anul 1945. Sovieticii au distrus până și mormântul căpitanului Mihăilescu.

În anul 2019, la Olănești (n.r. Republica Moldova) a fost inaugurat un nou monument în memoria căpitanului Aurelian Mihăilescu. Acesta a fost vandalizat chiar înainte de inaugurarea programată pentru 28 noiembrie 2019 de către niște elemente antiromânești.

Citește și: Un deputat român reacționează cu privire la vandalizarea monumentului eroului român Aurelian Mihăilescu: “Cer ministrului Afacerilor Externe o reacţie fermă”

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

3 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

5 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

5 zile ago