Categories: URSS

15 august 1940 –  La Moscova are loc o convorbire între Molotov și ambasadorul român Grigore Gafencu, în cursul căreia rușii declară că nu mai au nici o pretenție din partea României

„Pe 15 august 1940, la Moscova are loc o convorbire între Molotov și ambasadorul român Grigore Gafencu, în cursul căreia rușii declară ca nu mai au nici o pretenție din partea României, aceasta declarație având o durată de o lună de zile, după care, tot rușii vor ocupa 4 insule din Delta Dunării și canalul navigabil al brațului Chilia.” (www.procesulcomunismului.ro)

Între anii 1938 și 1940, Grigore Gafencu, ministru al afacerilor străine, a încercat să asigure neutralitatea României, prinsă între Germania și Uniunea Sovietică. Datorită străduințelor sale, la 13 aprilie 1939, România primește garanțiile Angliei și Franței, care însă nu au fost respectate. 

După anexarea Basarabiei, nordului Bucovinei și a Ținutului Herței de către Uniunea Sovietică în 1940, Gafencu este trimis ca ambasador la Moscova.

Grigore Gafencu și Veaceslav Molotov

„… Gafencu a fost în măsură, în numai o săptămână, 10-17 august 1940, să ia „legaţia în primire” şi să poarte discuţii cu principalii actori ai diplomaţiei staliniste: Viaceslav Molotov, adjuncţii săi la Externe, Solomon Abramovici Lozovschi şi Vladimir Georgevici Deleanozov, specialişti pe probleme româneşti. (…) „

„Dacă presa sovietică, evident aservită politicii, păstra „cea mai desăvârşită obiectivitate faţă de revendicările maghiare”, factorii politici de decizie însă, constata Gafencu, în telegrama nr.1953 din 15 august (n.r. 1940), acceptau considerentele sale politice „fără a rosti nici o frază cu privire la Bulgaria şi nici la Ungaria.” (dacoromania-alba.ro)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

3 ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

9 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

10 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

19 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago