La data de 30 august 2023 se vor împlini 83 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, acel arbitraj odios prin care teritorii românești însemnate au fost cedate Ungariei hortyste.
Ca în fiecare an, Asociația Refugiaților și expulzaților români din 1940 marchează acest moment tragic în fața Monumentului comemorativ ridicat în curtea bisericii Sf.Apostol Andrei.
Manifestările din acest an vor avea loc la data de 29 august 2023, de la ora 12,30.
Sunt așteptați toți cei care vor să spună o rugăciune și să verse o lacrimă în memoria celor care au avut de suferit de pe urma Dictatului de la Viena. Sunt invitate toate asociatiile si institutiile care respectă istoria românilor.
Cei care avem încă părinți în viață putem afla prin viu grai despre ororile prin care au trecut românii care nu au vrut să renunțe la identitatea lor așa cum li se cerea dacă vor să rămână la casele lor, în vatra lor.
Zona Carei a fost una dintre cele care a avut mai mult de suferit de pe urma atrocităților săvârșite de ocupanții horthyști. A fost jale mare în casele de români începând cu septembrie 1940. Atrocitățile împotriva românilor au fost de neimaginat.
Sate întregi au fost expulzate după ce localnicii au fost puși să semneze, după bătăi crâncene, că pleacă de bună voie. Malefici de-a dreptul au fost horthyștii. Ironia sorții face ca regimul horthyst să acceadă la putere în Ungaria după ce Armata Română a eliberat-o în 4 august 1919 de bolșevicii lui Bela Kun. Mulțumirea s-a manifestat prin atrocități comise împotriva românilor dar nu numai. Abia după alungarea horthyștilor prin luptele date în 25 octombrie 1944 la Carei a fost posibilă reîntoarcerea românilor la casele lor, majoritatea distruse sau ocupate de străini.
Suntem datori nu doar cu veșnică recunoștință celor care nu s-au lăsat frânți de provocările istoriei ci și cu o rugăciune la monumentul închinat lor. Suntem datori să veghem ca astfel de fapte să nu se mai repete. Avem datoria de a spune generațiilor tinere istoria noastră și de a lua atitudine atunci când suntem tratați discriminator tocmai în țara noastră.
Fie-le memoria binecuvântată luptătorilor pentru păstrarea identității românești!
,,Dac-am plecat, Ardealule, din tine
Nu-i vina noastră, iarăși vom veni.
N-am fost învinși și nu vom fi nici mâine,
Când ceasul biruinței va sosi.
Aveam o țară scumpă și mândră,
Aveam și iarăși vom avea.
Dușmanul, care astăzi râde,
Va tremura privind la ea,,.
ing.Daniela Ciută,
președinte Filiala Carei a Asociației Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
Showing 1-8 of 14 Books
Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate
By: Călin Georgescu
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
Istoria ilustrata a Transilvaniei
By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures
By: Silvestru Moldovan
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria
By: Silvestru Moldovan
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat
By: Corvin Lupu
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate
By: Dimitrie Bejan
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale
By: Tiberiu Tudor
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor
By: Gică Manole
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.