libris.ro

14 august 1906 – Simeon Blajovan, preot în Hodoş, e osândit la 1 lună temniţă şi 10 coroane amendă, pentru „violenţă” faţă de autorităţi în decursul alegerilor parlamentare

14 august 1906 – Simeon Blajovan, preot în Hodoş, e osândit la 1 lună temniţă şi 10 coroane amendă, pentru „violenţă” faţă de autorităţi în decursul alegerilor parlamentare

Preoțimea română a jucat un rol foarte important pentru unirea Transilvaniei, Banatului și Crișanei cu România. Pentru activitatea lor, preoții români au îndurat o grămadă de samavolnicii din partea Ungariei. Agresivitatea statului maghiar, îndreptată în mod special împotriva preoților români ortodocși, a fost una de o amploare și de barbarie de neînchipuit.

În cartea „Preoțimea română și întregirea Neamului – temnițe și lagăre”, scrisă de preotul Grigore N. Popescu, profesor de istorie, regăsim o lungă și cutremurătoare enumerare a suferințelor, batjocurilor și supliciilor la care au fost supuși preoții români care au luptat pentru neatârnarea neamului românesc.

La 14 august 1906, Simeon Blajovan, preot în Hodoş, e osândit la 1 lună temniţă şi 10 coroane amendă, pentru „violenţă” faţă de autorităţi în decursul alegerilor parlamentare. În anul 1907 a fost închis în temnița din Lugoj. Coroană Austro-Ungară reprezenta o monedă de argint cu o greutate de cinci grame, aflată în circulație în perioada (1892 – 1918) în Imperiul Austro-Ungar.  După 1900, coroana a fost unica monedă cu putere de circulație în Dualismul austro-ungar.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Implicarea preotului Simeon Blajovan din Hodoș în viața culturală, patriotică și politică a societății românești îi aduc acestuia amenzi și luni de închisoare în temnițele grele, administrate de statul maghiar.

Din publicația Gazeta Transilvaniei, aflăm despre incidentele petrecute în anul 1906 în timpul alegerilor pentru deputați în „cercul Lugoj”. La tribunalul reg. din Lugoj, în timpul procesului intentat preotului Simeon Blajovan din Hodoș și caporalului de poliție Constantin Dragomir, aceștia sunt acuzați ca fiind autorii „intelectuali” (n.r. capii, autorii morali) ai incidentelor din ziua alegerilor pentru deputați la Lugoj, când „făptuitori necunoscuți au spart capul primarului din Fădimac și au scuipat, lovit și înjurat pe primarul din Cladova”.

Deși majoritatea martorilor au avut declarații în favoarea celor doi acuzați, tribunalul l-a găsit vinovat pe preotul Blajovan, acesta primind o condamnare de patru săptămâni de temniță pentru „delictul de violență”.

Acest proces împotriva intelectualilor români care luptau cu prea multă ardoare pentru drepturile identitare românești, deși de un absurd grotesc, era menit de a intimida elitele românești prea incomode pentru stăpânirea maghiară.

Simeon Blajovan din Orșova, mai este arestat si în 1916 și internat timp de șase luni în Reczekethely.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info