Categories: Antiromanism

La 7 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Mihai Bravu, Bihor, unde victime au căzut inclusiv doi copii

‘În satul bihorean Mihai Bravu seria atrocităților împotriva etnicilor români a început la 7 septembrie 1940. Până în acea zi, nordul județului Bihor a fost ocupat complet de armata ungară. În localitate, 22 de țărani români, printre care și doi copii, au fost adunați pe câmp și împușcați de soldați unguri.”

"Soldaţii unguri au arestat 22 de ţărani români din comuna Mihai Bravu, jud. Bihor, care se aflau la muncă pe câmp, fiind duşi într-un cimitir părăsit, bătuţi cu patul puştilor şi apoi omorâţi prin împuşcare."
"7 septembrie 1940. Mihai Bravu - Bihor. Soldați unguri sub comandă adună de la munca câmpului 20 de țărani români pe care-i împușcă. În lot se afla un țăran cu cei doi feciorași. Ca în tragedia lui Brâncoveanu. A cerut să fie impușcat primul spre a nu-și vedea copiii morți." (Radu Theodoru, Urmașii lui Atilla)

“În ziua de 7 septembrie 1940, soldații horthyști au arestat douăzeci de țărani români în comuna Mihai Bravu care se aflau la munca câmpului. I-au dus într-un cimitir părăsit unde i-au bătut cu patul puștilor, le-au legat mâinile la spate cu sârmă și i-au întrebat dacă vor să fie împușcați sau spânzurați. La întrebarea “pe cine vreți să împușcăm mai întâi” un țăran a răspuns: “Pe mine!”. Întrebat pentru ce motiv, acesta a răspuns: “Ca să nu-mi văd copiii morți” – avea doi copii lângă el.” ( din cartea Teroarea horthysto-fascistă în Nord-Vestul României, septembrie 1940 – octombrie 1944)

“După acest trist eveniment, locuitorii satului au fost forțați de către noile autorități horthyste să ia calea refugiului. Majoritatea își amintesc de tristul refugiu în imobile improvizate în câteva localități din județul Timiș (satele Moșnița și Urseni).”

“Comuna Mihai Bravu din plasa Sălard-Bihor avea circa 320 de familii de români moți din Roșia de Beiuș, Sohodol, Cîrpești, Călățele, Vadul Crișului etc. După intrarea trupelor horthyste, jandarmii “cu pene de cocoș” au început a face razii și, cu foarfecele în mână, au început să taie de pe cămășile albe ale țăranilor nasturii negri, spunând:

"Ce, voi jeliți după Armata Română?"

S-au apucat apoi și le-au tăiat opincile, lăsându-i desculți și fără sumanele de pe ei, încât bieții oameni au rămas dezbrăcați în frig.

Într-o bună zi, se pomenesc că bate toba prin sat, ca toate familiile să părăsească satul în timp de 24 de ore. Cu toată somația verbală a jandarmilor unguri, românii au refuzat să plece, declarând că nu-și pot lăsa casele și bucatele strânse, ci să li se dea mijloace pentru ca să-și poată transporta totul. Comandamentul militar a dat ordin armatei ungare ca să înceapă operația de evacuare. Armata s-a pus pe lucru și în 24 de ore tot satul era înșiruit cu căruțele pe șoseaua ce duce spre Oradea, fiecare luându-și ce a putut în căruța lui, destul de mică. Au plecat escortați de armata ungară până în Piața Fânului din Oradea, unde au fost ținuți două săptămâni, cu familiile și cu vitele sub cerul liber, neadmițându-li-se să se adăpostească în clădirile din vecinătate. Văzând bieții români că au trecut mai bine de două săptămâni de când stau sub cerul liber, și-au angajat un avocat ungur, care, pentru suma de 60 lei de familie, plătindu-i-se în total 20.000 lei, le-a făcut rost de permise de trecere în România”.

O bătrână româncă de 82 de ani expulzată din comuna Mihai Bravu, județul Bihor în 1940

  • Teroarea horthysto-fascistă în Nord-Vestul României, septembrie 1940 – octombrie 1944
  • Urmașii lui Atilla, Radu Theodoru
  • Istoria Românilor între anii 1918–1940 – Ioan Scurtu, Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

20 de ore ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

2 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

3 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

3 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago