Categories: Antiromanism

La 8 septembrie 1940 avea loc Masacrul de la Nușfalău: o echipă de militari unguri a ucis 11 români din comuna Almaşu Mare, jud. Bihor

La 8 septembrie 1940, 13 țărani români localnici au fost executați de soldații unguri în satul Nușfalău.

La 8 septembrie 1940, în comuna Nușfalău-Sălaj, trupe ale armatei maghiare cu sprijinul unor localnici comit un masacru împotriva civililor români.

Nușfalău este o comună din județul Sălaj, la 39 km de orașul Zalău. După ce la 7 septembrie 1940, armata ungară a intrat în Șimleul Silvaniei, iar o zi mai târziu în Zalău, la Nușfalău a avut loc un masacru împotriva unor români. Victime au fost 11 oameni, două femei și 9 bărbați, din satul bihorean Almașu Mare, care au fost prinși de evenimente în zona Nușfalău în timp ce mergeau acasă.

Faptele au fost stabilite de Tribunalul Poporului din Cluj, prin hotărârea nr. 1, Sentinţa publică, din 13 martie1946. În dimineaţa zilei de 8 septembrie1940, la ieşirea din Nuşfalău, oamenii au fost opriţi din drum de localnicul etnic maghiar Zoltán Szinkovitz (Sinkovits?), localnic din comună, şi de un soldat ungur, care-l însoţea.

Potrivit sentinţei Tribunalului Poporului, cei doi maghiari au readus victimele în centrul satului, le-au percheziţionat, fără a găsi nimic comprominţător contra lor, şi-au însuşit obiectele personale, le-au bătut sistematic şi le-au împus cu baionetele. Cele două femei au fost lăsate în libertate. Cei nouă bărbaţi au fost duşi într-o căruţă militară spre comuna Zăuan, până la circa 500 de metri de intrarea în comună, unde românii au fost ucişi prin înfingerea baionetei în inimă.

Concomitent, alţi doi localnici etnici maghiari, din proprie iniţiativă, le-au prins pe cele două femei lăsate libere şi le-au dus la locul masacrului, unde au fost înjunghiate şi ele. Cadavrele au fost înmormântate sumar şi acoperite cu frunze. Înhumarea în cimitirul din Nuşfalău a avut loc numai peste câteva zile, la stăruinţa localnicilor, după ce cadavrele începuseră să se descompună. Numele etnicilor maghiari este cunoscut, iar ei au fost pedepsiţi de Tribunalul Poporului din Cluj, dar militarii unguri implicaţi în crimă au rămas neidentificaţi.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

La 18 mai 1849 începea „A doua bătălie de la Abrud”

Atât prima cât și A doua bătălie de la Abrud se învârt în jurul maiorului Imre Hatvani,…

12 ore ago

25 Mai 2024 – O nouă manifestare la Castanul Unirii de la Vişan!

O nouă "lecţie de istorie" adevărată va fi susţinută sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu…

21 de ore ago

17 Mai 1936 – A avut loc deschiderea pentru public a Muzeului Satului Românesc la inițiativa profesorului Dimitrie Gusti

"Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este denumirea atribuită prin Hotărârea Guvernului României nr. 742/2003,…

22 de ore ago

17 Mai 1923 – A avut loc inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol, printr-o ceremonie impresionantă

Într-o zi de joi, pe 17 Mai 1923, de Ziua Eroilor și de Ziua Înălţării…

o zi ago

Interviu cu maestrul DAN PURIC | VIDEO

Acestea au fost întrebările: Hristos a înviat! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră. Despre…

o zi ago

17 Mai 1919 – Teodor Pirici, olteanul care a eliberat Aradul

La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură…

o zi ago