Categories: Antiromanism

10 septembrie 1940 – Protopopul ortodox român  Aurel Munteanu, din Huedin, este ucis prin tortură de către horthyști

Protopopiatul Ortodox Huedin a organizat în acest an un eveniment comemorativ în memoria protopopului ortodox român Aurel Munteanu, la 83 de ani de la moartea sa martirică. „Catedrala Moților” din Huedin este ctitoria protopopului ortodox român Aurel Muntean, cel ucis cu o ferocitate de o barbarie de neînchipuit pentru că:

  • a fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.
  • Protopopului Aurel Munteanu i s-a dat sfatul să se retragă din Huedin atunci când s-a retras armata română și autoritățile, și el n-a voit. A rămas cu preoții lui și cu enoriașii lui. Până în capăt șia făcut misiunea de părinte și de păstor.
"La 10 septembrie 1940 a fost omorît cu o ferocitate care întrece orice închipuire protopopul ortodox român din oraş, Aurel Munteanu. Luat de pe stradă de un ofiţer ungur în timp ce se ducea la o înmormîntare, părintele Munteanu a fost schingiuit timp de patru ore în chip fioros, bătut cu pumnii şi ciomegele pînă a căzut la pămînt; i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, i-au fost frînte oasele, iar unul din asasini – Budai Ioan Gypu – i-a înfipt de mai multe ori bastonul în gură pînă ce i-a ieşit preotului prin ceafă. În aceeaşi zi, tot la Huedin, premilitarii Ioan Negru şi Vasile Pop au fost spînzuraţi de un copac, cu capul în jos."

Deși preotul a fost martirizat de invadatorii hortiști în 1940, printr-o moarte groaznică, doar pentru vina de a fi un mare român, majoritatea PSD-PNL-UDMR a RESPINS legea prin care părintele Aurel Munteanu ar fi devenit erou al națiunii române (n.r. vezi aici).

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

8 ore ago

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

o zi ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

o zi ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

o zi ago