La fel cum statuia lui Mihai Viteazul este ținută de antiromânul Ilie Bolojan la Oradea într-un depozit insalubru, la fel și bustul lui Emil Racoviță de la Cluj Napoca, demontat de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj, zace în pivnița Liceului Emil Racoviță din Cluj, lângă WC-ul instituției de învățământ.
Prin proiectul „Reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu, străzii Universității și străzilor adiacente” condus de arhitectul ungur Macalik Arnold Ernő, bustul lui Emil Racoviță de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj, cică nu se mai potrivea în peisaj. Modernizări s-au făcut și pe unde au fost monumente ungurești în Cluj, dar acolo nimeni nu s-a atins nici măcar de un “fir de păr” din statuile respective. S-a putut reamenaja în voie, fără “să se încurce” cineva de monumentele ungurești.
Clujul, un oraș tot mai antiromânesc: bustul lui Emil Racoviță ținut cu nasul lângă WC-ul școlii
“Bustul savantului Emil Racoviță a fost aruncat în pivnița Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, după ce proiectanții care se ocupă de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu au decis eliminarea lui de pe amplasamentul stradal“, scria Gazeta de Cluj la începutul lunii iulie 2023
“În 1920 Emil Racoviță a fost invitat ca profesor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj, unde a înființat primul institut de biospeologie din lume împreună cu prietenul și colegul său René Jeannel.”
Prin venirea lui Emil Racoviță la Cluj-Napoca, savant de renume mondial, prestigiul acestui oraș a început să crească și să însemne ceva la nivel internațional. Cum să-ți vină în minte să-l arunci pe Emil Racoviță într-o pivniță și să umpli Clujul cu statuile unor unguri iluștri anonimi la nivel mondial? LA FEL CA LA ORADEA! Aceeași rețetă antiromânească împuțită!
La fel se întâmplă și cu alte monumente românești din Cluj-Napoca, unde prin același stil hunic heirupist de “reamenajare”, au fost lăsate fără socluri și fără plăcuțele pe care era înscris numele și anii între care au trăit respectivele personalități. Astfel, au rămas fără soclu și plăcuțe statuile lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga și monumentul dedicat Școlii Ardelene.
Statuia lui Iuliu Maniu, de dată mai recentă, n-a scăpat nici ea de această batjocură: a fost de asemenea coborâtă de pe soclu și acum zace printre moloz, într-un adevărat șantier, deși a fost inaugurată acum câțiva ani, în 2019, avea un soclu corespunzător și totul era ok. Până a înnebunit Boc și ceata de huni arhitecți, anticulturali.