Boc la fel de antiromân ca și Bolojan! Statuile românești prin pivnițe sau prin moloz, statuile ungurești puse în valoare!

La fel cum statuia lui Mihai Viteazul este ținută de antiromânul Ilie Bolojan la Oradea într-un depozit insalubru, la fel și bustul lui Emil Racoviță de la Cluj Napoca, demontat de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj, zace în pivnița Liceului Emil Racoviță din Cluj, lângă WC-ul instituției de învățământ.

Prin proiectul  „Reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu, străzii Universității și străzilor adiacente” condus de arhitectul ungur Macalik Arnold Ernő, bustul lui Emil Racoviță de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj, cică nu se mai potrivea în peisaj. Modernizări s-au făcut și pe unde au fost monumente ungurești în Cluj, dar acolo nimeni nu s-a atins nici măcar de un “fir de păr” din statuile respective. S-a putut reamenaja în voie, fără “să se încurce” cineva de monumentele ungurești.

Bustul lui Emil Racoviță ținut în pivnița licelui Emil Racoviță din Cluj-Napoca

Clujul, un oraș tot mai antiromânesc: bustul lui Emil Racoviță ținut cu nasul lângă WC-ul școlii

Bustul savantului Emil Racoviță a fost aruncat în pivnița Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, după ce proiectanții care se ocupă de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu au decis eliminarea lui de pe amplasamentul stradal“, scria Gazeta de Cluj la începutul lunii iulie 2023

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“În 1920 Emil Racoviță a fost invitat ca profesor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj, unde a înființat primul institut de biospeologie din lume împreună cu prietenul și colegul său René Jeannel.”

Prin venirea lui Emil Racoviță la Cluj-Napoca, savant de renume mondial, prestigiul acestui oraș a început să crească și să însemne ceva la nivel internațional. Cum să-ți vină în minte să-l arunci pe Emil Racoviță într-o pivniță și să umpli Clujul cu statuile unor unguri iluștri anonimi la nivel mondial? LA FEL CA LA ORADEA! Aceeași rețetă antiromânească împuțită!

La fel se întâmplă și cu alte monumente românești din Cluj-Napoca, unde prin același stil hunic heirupist de “reamenajare”, au fost lăsate fără socluri și fără plăcuțele pe care era înscris numele și anii între care au trăit respectivele personalități. Astfel, au rămas fără soclu și plăcuțe statuile lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga și monumentul dedicat Școlii Ardelene.

Statuia lui Iuliu Maniu, de dată mai recentă, n-a scăpat nici ea de această batjocură: a fost de asemenea coborâtă de pe soclu și acum zace printre moloz, într-un adevărat șantier, deși a fost inaugurată acum câțiva ani, în 2019, avea un soclu corespunzător și totul era ok. Până a înnebunit Boc și ceata de huni arhitecți, anticulturali.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Omerta instituită prin lege! "Discriminarea" pe criteriu de apartenenţă politică va fi pedepsită cu închisoare până la 3 ani sau amendă

mie sept. 13 , 2023
Omerta instituită prin lege! Mafia “guvernamentală” formată din PNL, PSD și UDMR a votat DA pentru această mizerie! Un adevărat pumn în gură pentru democrație! Singurii care au votat împotriva acestei mizerii au fost deputații AUR,USR și câțiva neafiliați. Prietenia distrugătoare pentru România dintre PNL, PSD și UDMR lovește încă […]
Omerta instituită prin lege!

Poate vă place și:

libris.ro