Antiromanism

15-16 septembrie 1940 – Masacrul de la Marca, județul Sălaj

Între 15 și 16 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Marca.

“O companie de honvezi, din unitatea cantonată la Șimleul Silvaniei, și-a făcut apariția în comuna Marca, din județul Sălaj, la 55 km de Zalău.

Compania era însoțită de civili maghiari din Ip, dintre care unii erau îmbrăcați în uniforme militare, pentru a nu fi recunoscuți. În zilele de 15 și 16 septembrie 1940 acești militari, sub conducerea lui Árpád Ősz drept călăuza și a lui Ștefan Incze, ambii din Ip, au împușcat pe câmp și în curțile unor case: doi evrei, trei slovaci și șase români.

Hortyştii au ucis în aceste case: 19 persoane dintre care 11 români, restul au fost evrei şi slovaci. În documentele ungare, motivul omorârii celor 11 persoane a fost retorsiunea militară.

Nici în acest caz pretextul nu era valid, deoarece în această comună nu numai că nu aveau nimic de reprimat, neîntâmplându-li-se nimic, dar prin Marca nici nu trecuse vreo subunitate a armatei ungare. “

“La 16 septembrie 1940, în Şimleul Silvaniei, au masacrat 4 ţărani români din comuna Camăr. În aceaaşi zi, Regimentul 32 de honvezi a jefuit comuna Marca şi a executat 5 ţărani români. În noaptea de 16/17 septembrie, soldaţii unguri au omorât alte 3 persoane. În total, în comuna Marca au fost ucise 19 persoane.” ( Teroarea horthysto-facsistă în Nord Vestul României, septembrie 1940 – octombrie 1944)

satul Marca, județul Sălaj

Este îmbucurător să vezi azi steaguri ale României afișate pe casele urmașilor celor care au înfruntat teroarea horthystă în toamna anului 1940, într-un septembrie negru, plin de crime împotriva neamului românesc, dar totodată, după cum se vede aici la Marca, în județul Sălaj, crimele s-au îndreptat împotriva tuturor celor care nu erau maghiari: români, evrei, slovaci, etc

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

9 ore ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

2 zile ago

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

3 zile ago

20 Iulie – Ziua Aviației Române, sărbătorite pe 20 iulie în România, prilejuită de Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviației

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…

4 zile ago

19 Iulie 1877 – Rușii cereau cu insistență ajutorul României după înfrângerile cu turcii

La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…

5 zile ago