15-16 septembrie 1940 – Masacrul de la Marca, județul Sălaj

Între 15 și 16 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Marca.

“O companie de honvezi, din unitatea cantonată la Șimleul Silvaniei, și-a făcut apariția în comuna Marca, din județul Sălaj, la 55 km de Zalău.

Compania era însoțită de civili maghiari din Ip, dintre care unii erau îmbrăcați în uniforme militare, pentru a nu fi recunoscuți. În zilele de 15 și 16 septembrie 1940 acești militari, sub conducerea lui Árpád Ősz drept călăuza și a lui Ștefan Incze, ambii din Ip, au împușcat pe câmp și în curțile unor case: doi evrei, trei slovaci și șase români.

Hortyştii au ucis în aceste case: 19 persoane dintre care 11 români, restul au fost evrei şi slovaci. În documentele ungare, motivul omorârii celor 11 persoane a fost retorsiunea militară.

Nici în acest caz pretextul nu era valid, deoarece în această comună nu numai că nu aveau nimic de reprimat, neîntâmplându-li-se nimic, dar prin Marca nici nu trecuse vreo subunitate a armatei ungare. “

“La 16 septembrie 1940, în Şimleul Silvaniei, au masacrat 4 ţărani români din comuna Camăr. În aceaaşi zi, Regimentul 32 de honvezi a jefuit comuna Marca şi a executat 5 ţărani români. În noaptea de 16/17 septembrie, soldaţii unguri au omorât alte 3 persoane. În total, în comuna Marca au fost ucise 19 persoane.” ( Teroarea horthysto-facsistă în Nord Vestul României, septembrie 1940 – octombrie 1944)

satul Marca, județul Sălaj

Este îmbucurător să vezi azi steaguri ale României afișate pe casele urmașilor celor care au înfruntat teroarea horthystă în toamna anului 1940, într-un septembrie negru, plin de crime împotriva neamului românesc, dar totodată, după cum se vede aici la Marca, în județul Sălaj, crimele s-au îndreptat împotriva tuturor celor care nu erau maghiari: români, evrei, slovaci, etc