1 Octombrie 1916 – După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea

1 Octombrie 1916 – După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea. Poetul ține acum un jurnal – Faramituri dintr-o prăbușire.

Potrivit însemnărilor lui Elie Bufnea, Octavian Goga încă din luna aprilie a anului 1916 îi solicitase colonelului Vlădescu, comandantul Regimentului 80 infanterie din capitala României, intuind decizia României de a ieși din neutralitate și a intra în război împotriva Austro-Ungariei, solicitase admiterea în această unitate militară pentru instrucție (n.r. încă de aici avea să se vadă stofa de mare om politic a lui Octavian Goga, capabil să prevadă liniile directoare ale politicii statului român cu privire la intrarea în război cu luni bune înainte ca acest lucru să fi fost înfăptuit).

1916 - Regimentul 80 Infanterie inaintea plecarii spre Turtucaia septembrie 1916

1916 – Regimentul 80 Infanterie inaintea plecarii spre Turtucaia septembrie 1916

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

De cealaltă parte, fratele lui Octavian Goga, Eugen Goga, venea cu o experiență de front de aproape un an de zile în calitate de sublocotenent rezervist în armata austro-ungară. Din cauza constituției fizice nu tocmai solide a lui Octavian Goga, ministrul de resort Vintilă Brătianu a refuzat admiterea sa în cadrul forțelor militare ce trebuiau mobilizate pe frontul de luptă:

“Poetul Goga nu poate fi admis în armată și cu atât mai puțin voluntar într-o unitate destinată frontului, deoarece prezența sa este cu mult mai necesară în activitatea de propagare a idealului național, pe tărâmul căreia era printre cei mai cunoscuți și apreciați purtători de stindard.”

În cele din urmă, la insistențele lui Octavian Goga, poetul s-a prezentat la regiment fiind încadrat ca ofițer voluntar cu gradul de sublocotenent. În Catastrofa de la Turtucaia, Octavian Goga putea să-și găsească acolo sfârșitul, fără să mai poată ajunge printre liderii avangardei luptei pentru Transilvania, însă providența a făcut ca Octavian Goga să fie reținut prin ordin la Oltenița, de pe malul de unde s-a putut vedea grozăvia morții și a dezastrului pentru Armata Română. Fratele său, Eugen Goga, înrolat și el alături de Octavian Goga în Regimentul 80 infanterie, a luptat cu vitejie în luptele de la Turtucaia. De altfel, Eugen Goga avea și să fie grav rănit în anul 1917, în luptele teribile date la Mărășești.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Avram Iancu comemorat de Comunitatea Identitară

lun oct. 2 , 2023
În data de 10 Septembrie 2023, o delegație a Asociației Comunitatea Identitară România s-a deplasat la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu pentru a ne arăta respectul față de liderul revoluției române din Ardeal de la 1848-1849. Tinerii naționaliști au afișat un banner cu mesajul „Să punem pumnul în pipeptul […]
Avram Iancu comemorat de Comunitatea Identitară, Foto: comunitateaidentitara.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News