Site icon Glasul.info

1 Octombrie 1916 – După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea

1 Octombrie 1916 - După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea

1 Octombrie 1916 - După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea

1 Octombrie 1916 – După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea. Poetul ține acum un jurnal – Faramituri dintr-o prăbușire.

Potrivit însemnărilor lui Elie Bufnea, Octavian Goga încă din luna aprilie a anului 1916 îi solicitase colonelului Vlădescu, comandantul Regimentului 80 infanterie din capitala României, intuind decizia României de a ieși din neutralitate și a intra în război împotriva Austro-Ungariei, solicitase admiterea în această unitate militară pentru instrucție (n.r. încă de aici avea să se vadă stofa de mare om politic a lui Octavian Goga, capabil să prevadă liniile directoare ale politicii statului român cu privire la intrarea în război cu luni bune înainte ca acest lucru să fi fost înfăptuit).

1916 - Regimentul 80 Infanterie inaintea plecarii spre Turtucaia septembrie 1916

1916 – Regimentul 80 Infanterie inaintea plecarii spre Turtucaia septembrie 1916

De cealaltă parte, fratele lui Octavian Goga, Eugen Goga, venea cu o experiență de front de aproape un an de zile în calitate de sublocotenent rezervist în armata austro-ungară. Din cauza constituției fizice nu tocmai solide a lui Octavian Goga, ministrul de resort Vintilă Brătianu a refuzat admiterea sa în cadrul forțelor militare ce trebuiau mobilizate pe frontul de luptă:

“Poetul Goga nu poate fi admis în armată și cu atât mai puțin voluntar într-o unitate destinată frontului, deoarece prezența sa este cu mult mai necesară în activitatea de propagare a idealului național, pe tărâmul căreia era printre cei mai cunoscuți și apreciați purtători de stindard.”

YouTube video player

În cele din urmă, la insistențele lui Octavian Goga, poetul s-a prezentat la regiment fiind încadrat ca ofițer voluntar cu gradul de sublocotenent. În Catastrofa de la Turtucaia, Octavian Goga putea să-și găsească acolo sfârșitul, fără să mai poată ajunge printre liderii avangardei luptei pentru Transilvania, însă providența a făcut ca Octavian Goga să fie reținut prin ordin la Oltenița, de pe malul de unde s-a putut vedea grozăvia morții și a dezastrului pentru Armata Română. Fratele său, Eugen Goga, înrolat și el alături de Octavian Goga în Regimentul 80 infanterie, a luptat cu vitejie în luptele de la Turtucaia. De altfel, Eugen Goga avea și să fie grav rănit în anul 1917, în luptele teribile date la Mărășești.

Exit mobile version