Istorie

1 Octombrie 1916 – După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea

1 Octombrie 1916 – După intrarea României în război, împreună cu fratele sau Eugen, Octavian Goga se înrolează în Regimentul 80 infanterie din Dobrogea. Poetul ține acum un jurnal – Faramituri dintr-o prăbușire.

Potrivit însemnărilor lui Elie Bufnea, Octavian Goga încă din luna aprilie a anului 1916 îi solicitase colonelului Vlădescu, comandantul Regimentului 80 infanterie din capitala României, intuind decizia României de a ieși din neutralitate și a intra în război împotriva Austro-Ungariei, solicitase admiterea în această unitate militară pentru instrucție (n.r. încă de aici avea să se vadă stofa de mare om politic a lui Octavian Goga, capabil să prevadă liniile directoare ale politicii statului român cu privire la intrarea în război cu luni bune înainte ca acest lucru să fi fost înfăptuit).

1916 – Regimentul 80 Infanterie inaintea plecarii spre Turtucaia septembrie 1916

De cealaltă parte, fratele lui Octavian Goga, Eugen Goga, venea cu o experiență de front de aproape un an de zile în calitate de sublocotenent rezervist în armata austro-ungară. Din cauza constituției fizice nu tocmai solide a lui Octavian Goga, ministrul de resort Vintilă Brătianu a refuzat admiterea sa în cadrul forțelor militare ce trebuiau mobilizate pe frontul de luptă:

„Poetul Goga nu poate fi admis în armată și cu atât mai puțin voluntar într-o unitate destinată frontului, deoarece prezența sa este cu mult mai necesară în activitatea de propagare a idealului național, pe tărâmul căreia era printre cei mai cunoscuți și apreciați purtători de stindard.”

În cele din urmă, la insistențele lui Octavian Goga, poetul s-a prezentat la regiment fiind încadrat ca ofițer voluntar cu gradul de sublocotenent. În Catastrofa de la Turtucaia, Octavian Goga putea să-și găsească acolo sfârșitul, fără să mai poată ajunge printre liderii avangardei luptei pentru Transilvania, însă providența a făcut ca Octavian Goga să fie reținut prin ordin la Oltenița, de pe malul de unde s-a putut vedea grozăvia morții și a dezastrului pentru Armata Română. Fratele său, Eugen Goga, înrolat și el alături de Octavian Goga în Regimentul 80 infanterie, a luptat cu vitejie în luptele de la Turtucaia. De altfel, Eugen Goga avea și să fie grav rănit în anul 1917, în luptele teribile date la Mărășești.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

45 de minute ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

7 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

8 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

16 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago